Overleg met bondgenoten over terugtrekken mariniers

DEN HAAG, 22 JUNI. Nederland voert overleg met de bondgenoten over de snelheid waarmee de vierhonderd Nederlandse mariniers uit het noorden van Irak kunnen worden teruggetrokken.

Het kabinet wil niet dat er een gat valt tussen de beveiliging van de opvangkampen door troepen van de geallieerden en de politiemacht van de Verenigde Naties slechts traag wordt geformeerd.

Dit heeft premier Lubbers gistermiddag gezegd na het kabinetsberaad. Van het overleg met de bondgenoten dat onder meer dit weekeinde in Luxemburg wordt gehouden, zal ook afhangen of Nederland meewerkt aan het formeren van een zogenoemd restbataljon dat langer in Turkije zal blijven om in te grijpen indien de Koerden opnieuw worden aangevallen.

Op het ministerie van defensie in Den Haag verwacht men dat eind van de volgende week een begin zal worden gemaakt met de gefaseerde gkeer van de mariniers naar Nederland. De laatste eenheid van de zeshonderd militairen genie en medische detachementen zijn vorige week zondag in Nederland teruggekeerd.

De Britten en Amerikanen zijn al begonnen met het terughalen van beveiligingstroepen uit Irak.