Ook broer Escobar geeft zich over

MEDELLIN, 22 JUNI. De plaatsvervanger van de Colombiaanse cocanehandelaar Pablo Escobar, zijn broer Roberto Escobar, heeft zich gisteren ook gemeld in de Envigado gevangenis die voor leden van het Medellin drugskartel is gereserveerd.

Sinds het Colombiaane parlement afgelopen woensdag een wet aannam die uitlevering van onderdanen aan de VS verbiedt, hebben zeven personen die worden verdacht van cocanehandel zich overgegeven. Een woordvoerder van de Colombiaanse president Gaviria zegt dat de gebeurtenissen aantonen dat het Medellin-kartel langzaam maar zeker ophoudt te bestaan. “Als ze hun organisatie draaiend hadden willen houden dan zou een aantal men(JHdat zich nu overgeft dat zeker niet heben gedaan”, aldus zijn woordvoerder.

Volgens de politie is Roberto Escobar, die luistert naar de bijnaam Kleine beer en Samuel, de rechterhand van Pablo. Roberto regelde de dagelijkse operaties van het kartel. De financiele man van het kartel, Valentin Taborda, heeft zich donderdag overgegeven. Escobar heeft in schriftelijke verklaring die uit de gevangenis is gesmokkeld verzekerd dat de twaalf belangrijkste leden van zijn organisatie zich zullen overgeven.

De Colombi radio meldde gisteren dat de regering alle vliegbewegingen boven de gevangenis voor onbepaalde tijd heeft verboden. Escobar is erg bevreesd voor zijn veiligheid. Het dak van de gevangenis is speciaal versterkt om bestand te zijn tegen bominslagen.

In een vraaggesprek met de Franse televisie heeft president Gaviria gezegd dat het proces tegen Pablo Escobar niet binnen een jaar zal worden gehouden. Hij kondigde ook aan dat de identiteit van de rechters die Escobar zullen berechten onbekend zal blijven om intimidatie te voorkomen. (Reuter)