Lange solo geeft jonge Tolhoek weer hoop

ROTTERDAM, 22 JUNI. De vrees binnenkort als werkeloos wielrenner bij het arbeidsbureau ingeschreven te staan, is bij Patrick Tolhoek even geweken. De jonge coureur uit de ploeg van Jan Raas liep bijna een jaar in de ziektewet omdat gerriteerde zenuwen in de rug fietsen onmogelijk maakten. Hij beschouwt het als een klein wonder dat hij momenteel kan meerijden in de Ronde van Zwitserland. Dat hij daar gisteren in de derde rit 124 kilometer solo voor het peloton uitreed, betekende voor hem het eerste teken van herstel. Al bleef hij buiten de prijzen. De Zwitser Heinz Imboden won zijn tweede rit, de Belg Luc Roosen bleef klassementsleider.

Tolhoek kreeg vorig seizoen na de Tour rugklachten. “Vanaf die tijd heb ik lopen sukkelen. Niets hielp”, aldus de Zeeuw. Tot vorige week vrijdag, enkele dagen voor de Ronde van Zwitserland. Tolhoek liet zich in Oss met stroomstoten behandelen. Voor het eerst voelde hij geen pijn meer. Toen hij gisteren de door pech getroffen Gino van Hooijdonck naar het peloton terugbracht, had hij zoveel snelheid dat hij direct door de grote groep naar voren schoot. Het was het begin van een lange eenzame tocht, die hem tot bijna aan de voet van de tweede berg van eerste categorie voerde. Net voor de beklimming van de Passo Bernardino werd de Nederlander ingelopen door enkele achtervolgers.

“Voor mij is dit een enorme opsteker. De behandeling in Oss was mijn laatste hoop. Ze hebben de gerriteerde zenuwen uitgeschakeld. Tot nu toe heb ik nergens last van. Ik hoop dat het allemaal goed komt.” Een start in de Tour de France heeft hij uit zijn hoofd gezet, al moet Raas nog een coureur aanwijzen. “Ik ben al blij dat ik weer op de fiets zit”, zei de Zeeuw die op vele minuten achterstand binnen kwam.

In de Franse Midi Libre was het gisteren een goede dag voor het Belgische team van ploegleider Jean-Luc Vandenbroucke. Twee snelle jongens uit zijn formatie haalden twee dagprijzen binnen. In de ochtenduren was Johan Bruyneel de gelukkige, 's middags won Johan Museeuw de sprint van het peloton, waarin Gert-Jan Theunisse als negende werd geklasseerd. Het peloton moest in het tweede deel van de rit een col 'buiten categorie' beklimmen. Het obstakel, met een stijgingspercentage van 15 procent, bracht de positie van Gilbert Duclos-Lassalle niet in gevaar. Ondanks een val in de afdaling, veroorzaaor een defecte versnelling, bleef de veteraan klassementsleider.

Gianni Bugno bleef in de derde etappe van de Spaanse Bicicleta Vasca gemakkelijk overeind. De Italiaan deed een serieuze poging de rit te winnen, maar moest in Loiola de Fransman De las Cuevas voorrang verlenen. Het was voor De las Cuevas, ploegmakker van Miguel Indurain, de eerste overwinning van het seizoen. Zijn laatste zege behaalde hij ruim een jaar geleden in de Ronde van Asturie.