Hoogovens sluit contract voor 250 mln met Polen

Hoogovens Technical Services (HTS) heeft met de Poolse overheid een contract gesloten voor het leveren en plaatsen van vier rookgasontzwaveling installaties bij de elektriciteitscentrale in Belchatow.

De order heeft een waarde van 250 miljoen gulden. Op vier van de twaalf eenheden worden dergelijke installaties aangebracht. Door rookgasontzwaveling wordt de uitstoot van zwaveldioxyde grotendeels tegengaan.

De centrale in Belchatow omvat twaalf produktie eenheden die gezamenlijk een vermogen van 4320 megawatt leveren. Dit kwalificeert deze electriciteitscentrale als een van de grootste in Europa. (Zo beschikt het Electriciteitsbedrijf Zuid-Holland die de regio Den Haag, Leiden, Rotterdam, Delft, Dordrecht van stroom voorziet, met acht centrales over een totale capaciteit van 2690 megawatt).

De centrale verstookt bruinkool dat grote milieuvervuiling veroorzaakt. De uitstoot van zwaveldioxyde bedraagt momenteel 120.000 ton per jaar. Door de rookgasontzwavelings-installaties wordt per eenheid de uitstoot met 90 procent gereduceerd. De totale uitstoot vermindert derhalve met met eenderde. De eerste wordt in 1994 in bedrijf gesteld, de tweede in 1995 en de twee laatsten in 1996. De insaties zijn het evenbeeld van die bij de Amercentrale die HTS ook heeft aangebracht.