Haj onder brandende zon naar hoogtepunt

NICOSIA, 22 JUNI. In de brandende zon hebben gisteren honderdduizenden moslims het hoogtepunt van de Haj, de grote pelgrimstocht naar Mekka, meegemaakt. Een zee van in het wit gehulde pelgrims maakte de 11 kilometer lange to van Mekka naar de berg Arafat, waar de profeet Mohammed 13 eeuwen geleden zijn laatste preek hield. Rond het middaguur bereikt de temperatuur deze dagen waarden van tegen de 45C , en de autoriteiten hadden hen geadviseerd in alle vroegte weg te gaan om de hitte van het middaguur te vermijden. Volgens het Saoedische persbureau SPA zijn miljoenen literflessen water verspreid.

De Saoedische minister van pelgrimszaken, sjeik Abdul-Wahhab Abdul-Wasie had er bij de deelne(Jers op aangedrongen “zich verre te houden van rancune, kwade wil en haat”. De Saoedische hoeders van de Heilige Plaatsen hebben kosten noch moeite gespaard om deze pelgrimstocht zonder problemen te laten verlopen. Vorig jaar kwamen meer dan 1.400 pelgrims om het leven toen in een tunnel paniek uitbrak. En in 1987 vonden honderden mensen de dood toen een anti-Amerikaanse demonstratie van Iraanse pelgrims met geweld door Saoedische veiligheidstroepen werd bndigd.

Aan de Haj deden dit jaar behalve ongeveer een miljoen Saoediers meer dan 720.000 moslims uit andere landen deel, onder wie, voor het eerst sinds 1987, weer Iraniers. Na het bloedbad van 1987 beperkten de Saoedische autoriteiten het aantal Iraanse pelgrims tot 45.000, terwijl Iran er gewoonlijk tegen de 150.000 stuurde. Dat was een aanleiding voor Iran de Haj verder te boycotten.

Maar de relaties tussen de twee landen, die zodanig waren verzuurd dat ze in 1988 werden verbroken, werden eerder djaar hersteld, waarbij een modus vivendi werd bereikt ten aanzien van de Haj. Ongeveer 115.000 Iraniers mochten naar Mekka gaan en ze mochten zelfs demonstreren als ze dat maar deden op een door de Saoediers aangewezen plaats. Die demonstratie, waarbij 'Dood aan Amerika' en 'Dood aan Israel' werd gescandeerd, verliep dit jaar zonder enig incident.

Irak stuurde dit jaar maar een paar honderd mensen naar de Haj, in vergelijking met de 18.000 van vorig jaar. Een record bereikechter het aantal ordebwakers: duizenden politiemannen en militairen waren ingezet om de pelgrims onder controle te houden. (AP, Reuter)