Filmactrice Jean Arthur overleden

AMSTERDAM, 22 JUNI . De Amerikaanse filmactrice Jean Arthur is woensdag op 90-jarige leeftijd in haar Californische woonplaats Carmel overleden.

Arthur, geboren als Gladys Georgianna Green, was de favoriete hoofdrolslster van regisseur Frank Capra, in films als Mr. Deeds Goes to Town (1936), You Can't Take It With You (1938) en Mr. Smith Goes to Washington (1939). Haar enige Oscarnominatie kreeg ze in 1943 voor George Stevens' The More The Merrier. Arthur was populair bij het publiek, hoewel ze weigerde als ster in verleidelijke houdingen te poseren, zoals in de jaren dertig gebruikelijk was. De censor had het vaak moeilijk met haapittige dialogen.

Jean Arthur debuteerde in 1923 in een western van John Ford (Cameo Kirby) en speelde haar laatste filmrol ook in een western, Stevens' Shane (1953).