Beurskneuzen actief op dunne aandelenmarkt

ERDAM, 22 JUNI. De nu al weken dunne markt op de Amsterdamse effectenbeurs heeft tot gevolg dat elke activiteit van beleggers vooral bij de wat kleinere fondsen onmiddellijk leidt tot forse koersveranderingen.

Zo kelderde gisteren de koers van het in faillissement verkerende Bredero bijna 25 procent. “Voor die incourante rotzooi was dagelang geen koper te vinden”, aldus een hoekman.

De CBS-stemmingsindex sloot de week af met een verlian 0,4 punt op 95,5.

Uitblinker was het qua grootte bescheiden beursfonds Grasso (koeltechniek) waarvan de koers meer dan twintig procent opliep, hoewel het bedrijf beslist geen favoriet is van analisten. Vijf jaar geleden ging een aandeel Grasso immers nog voor circa 250 gulden van de hand. Tot 1986 boekte het bedrijf een jaarlijkse winststijging van zo'n twintig procent.

De laatste jaren is de winstgevendheid een stuk minder. De winstmarge van het bedrijf is nu gedaald tot circa een pro, terwijl een vergelijkbaar bedrijf als Stork nog altijd een marge van vijf procent laat zien. Beurshandelaren kwamen daardoor niet verder dan het voor de hand liggende gerucht dat Begemann, het conglomeraat van Joep van den Nieuwenhuijzen, het belang in Grasso opvoert.

Het noodlijdende Staal Bankiers, dat vorig jaar een verlies incasseerde van 58 miljoen gulden, boekte ook een flinke koerswinst. Grootaandeelr Vendex (79 procent) slaagde er vorig jaar niet in Staal te slijten aan de Belegische bank Brussel Lambert. Kennelijk gokken sommige beleggers nog steeds op een forse overnamepremie, ten onrechte volgens beurskringen omdat Staal bij verkoop niet meer zal opleveren dan de huidige koers per aandeel.

Een uitzondering op het saaie beeld bij de grotere fondsen leverden Hoogovens en KLM. Het conjunctuurgevoelige cyclische staal- en aluminiumconcern stond deze week in de belangstelling van Amerikaanse effectenhuizen die vast geloven in een wederopstanding van de Amerikaanse economie. KLM, dat zich boven de dertig gulden wist te handhaven, profiteert van lagere brandstofprijzen en de hogere dollar.

Een andere winnaar was keramiekfabrikant Sphinx, die recentelijk het jaarverslag presenteerde. Beleggers kopen het fonds in de verwachting dat Sphinx vooral in Duitsland fors zal groeien.

Vanuit het buitenland is er relatief veel belangstelling voor dit lokale fonds, dat de afgelopen jaren veesentaties heeft gegeven voor buitenlandse beleggers. “Maar als de winst niet voldoet aan de hooggespannen verwachtingen zie ik de koers van Sphinx zo twintig procent naar beneden tuimelen”, meent analist M. Fleskens van Barclays de Zoete Wedd.

Opvallend was dat de grootste verliezers deze week waren te vinden bij de categorie beurskneuzen die op de valreep (1 juli) nog hun wettelijk verplichte jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering moeten organiseren.

Bobel, Melia Internal en Chamotte Unie moeten hun aandeelhouders volgende week uitleg geven over hun verbanning naar het strafbankje van de beurs. De winst van HCS kelderde 45 miljoen gulden tot 157,7 miljoen en bovendien wil het bedrijf komen met een claimemissie, gegarandeerd door oprichter drs. J.J. Kuijten. Multihouse, waarvan de winst ook al fors daalde, gaat vertellen waarom de fusie met Bouwfonds Informatica niet doorging.

    • Paul Wessels