Bekende Turkse journaliste zit zonder aanklacht vast

ISTANBUL, 22 JUNI. Een bekende Turkse journaliste, Deniz Teztel (36), wordt al een week door de Turkse autoriteiten in Ankara vastgehouden op het DAL, het 'laboratorium voor dand onderzoek', zonder dat zij contact heeft met de buitenwereld.

Het dagblad Gunesh, waarvoor zij de laatste maanden de wekelijkse pagina Mensenrechten redigeerde, is bezorgd over haar lot. Een schriftelijke aanklacht is nog niet opgesteld, maar instanties van het staatsveiligheidshof van Ankara, waar haar zaak aanhangig is gemaakt, laten weten dat er aanwijzingen zijn dat zij als 'begeefster' heeft gediend voor de groep die eind mei in Ankara de moord heeft gepleegd op generaal buiten dienst Ismail Selen. De moord zou een wraakneming zijn op diens optreden in de Koerdische provincies in de vroege jaren tachtig.

Deze informatie zou afkomstig zijn van de betreffende groep die een week eerder zou zijn opgerold en waarin een sergeant-majoor, Necmi Suna, een overheersende rol zou hebben gespeeld. Er zouden ook connecties zijn gevonden met de tweede moordaaslag, diezelfde dag gepleegd op gendarmerie-generaal Temel Cingoz in Adana (Zuidoost-Turkije).