USSR biedt Israel de MiG-31 aan

TEL AVIV, 21 JUNI. De Sovjet-Unie heeft Israel gisteren gepolst over de levering van MiG-31 straaljagers. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Israelische minister van defensie Moshe Arens aan het Sovjet-paviljoen op de grote luchtvaarttentoonstelling bij Parijs. Zondag hadden Sovjet-functionarissen in Parijs al aangeboden een raketverdedigingsysteem tegen Scud-raketten aan Israel te verkopen.

Volgens getuigen viel Aren mond zichtbaar open van verbazing toen de Sovjet-minister van luchtvaartindustrie Apollon Systov met zijn aanbod kwam.

Systov deelde mee dat de Sovjet-Unie deze hoogwaardige straaljagers en andere militaire uitrusting graag aan Israel zou verkopen na het volledig herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen, “en dat zal zeer snel gebeuren”.

De Russische testpiloot van de MiG-31 stelde dadrie van deze vliegtuigen het Israelische luchtruim kunnen verdedigen.

Minister Arens zei vanmorgen in een radio-vraaggesprek het gesprek met de Sovjet-minister van luchtvaartindustrie in het licht te zien van de veranderdende betrekkingen met de Sovjet-Unie. Arens zei dat er voor Israel geen aanleiding is de Amerikaanse bewapening van de Israelische strijdkrachten aan de kant te zetten.

Wel bevestigde hij dat er vergevorderde plannen zijn voor een Sovjet-Israelische co-produktie van een klein passagiersvliegtuigje, de ASTRA-4. Sys zei gisteren dat er voor zo'n vliegtuig een aanzienlijke markt zou zijn, met name in de Sovjet-Unie.

De romp van dit vliegtuig zou in de Sovjet-Unie worden gemaakt terwijl de Israelische luchtvaartindustrieen de vleugels, de elektronica en de montage voor hun rekening zouden nemen.