Spuug op het batje

Sommige kinderen denken dat ze goed kunnen tafeltennissen omdat ze thuis een ping pong tafel in de garage hebben staan.

Dat is een vergissing. Ik zat op een tafeltennisclub die Victoria heette en elke zondag speelden wij competitie tegen jongens die beter konden tafeltennissen dan wij. Voor de wedstrijd maakten zij honderd kniebuigingen en deelden elkaar suikerklontjes uit. Daarna begon de wedstrijd. Onze tegenstanders spuugden op hun batje, gooiden het balletje twee meter omhoog en sloegen er met toegeknepen ogen zacht tegenaan. Wij probeerden met toegeknepen ogen te zien welk effect zij op het balletje toepasten. Achter hen snauwden vaders en moeders dat zij op onze backhand moesten spelen.

Op een dag was het kerstvakantie. In het sportcentrum werden de jaarlijkse tafeltenniskampioenschappen van de stad gehouden. Denk niet dat ik niet goed kon tafeltennissen! Aan het einde van de week had de finale bereikt en starend naar de wedstrijdformulieren drong tot mij door dat ik hoe dan ook tot de twee beste tafeltennissers van de stad zou behoren, categorie wedstrijdspelers 10-14 jaar. Ik kwam in de finale uit tegen een tafeltennisser die ik wel kende van de competitie. Hij leek op Johan Cruijff maar dat maakt niet uit want Johan Cruijff is niet de beste tafeltennisser van de wereld. Tijdens de wedstrijd zaten op de tribune de jongens die wij hadden verslagen.

Ik spuugde op mijn batje en speelde op zijn backhand en mijn schoenen piepten op de vloer. Ik won en iedereen applaudisseerde en daarna kreeg ik een medaille.

Dit alles gebeurde op zondag. De volgende dag begonnen in een of ander dorp de kampioenschappen van de provincie. In de eerste ronde speelde ik opnieuw tegen de Johan Cruijff-achtige jongen. Er was geen publiek en opnieuw spuugde ik op mijn batje maar hij won op onverschillige doch rechtvaardige wijze. Ik gafem een hand, veegde zijn zweet aan mijn broek af en wist dat ik een jaar lang volkomen ten onrechte bekend zou staan als de beste tafeltennisser van de stad, categorie wedstrijdspelers 10-14 jaar. Volgende keer over gymnastiek op school met meisjes erbij.

    • Arjen Schreuder