Roosen wil missen Tour compenseren

BAD SCUOL, 21 JUNI. Luc Roosen volgt als er geen wijziging meer komt in het deelnemersveld in juli de Tour de France vanuit een leunstoel. De Franse organisatie vond de 26-jarige Belg en zijn ploeggenoten van Tulip te zwak voor een wildcard.

Een beslissing die Roosen gis(JHren in de eerste bergetappe van de Ronde van Zwitserland inspireerde onder barre omstandigheden aan te vallen. Met als resultaat de etappezege, de leiderstrui en uitzicht op de eindzege. Coureurs als Kelly, Breukink, Alcala, Hampsten, Fondriest, Rooks en LeMond verscholen zich in hun regenjasjes en verloren tien of meer minuten.

“Wie in Zwitserland goed rijdt, heeft in de Tour problemen”, haalde Jan Gisbers bij het begin van de Zwitserse etappewedstrijd een oe wielerwet naar boven. De Tour de Suisse is voor de klassementsrenners slechts een test voor de Ronde van Frankrijk. In het hooggebergte wordt een keer de conditionele stand van zaken beproefd als het weer meezit.

De zomer is echter ook in Zwitserland nog niet doorgebroken. De aanhoudende depressie geeft het Alpengebied op dit moment een winterse aanblik, een extra reden geen onnodige risico's te nemen. De verlate 'Kerstperiode' bood de minder bevoorrechte coureurs de mogelijkheid op de voorgrond te treden. “In tserland rijdt altijd een groepje in een van de eerste dagen weg, waaruit later dan de eindwinnaar komt”, meende Steven Rooks.

De kopman van Raas had de woorden nog niet uitgesproken of ze werden bewaarheid. Alleen waren de Nederlandse ploegen gisteren op het beslissende moment nergens te vinden.

In de tweede etappe van St. Gallen naar Bad Scuol, met de Fuelapas op 2383 meter als hoogtepunt, reed een groep met onder anderen Roosen, de Duitser Goln de Zwitsers Richard, Wyder en Jarmann na twintig kilometer weg. De voorsprong liep snel op naar drie minuten. De ploeg van Post opende de jacht maar toen niemand hielp, lieten ze de vluchters ook maar met rust.

Roosen was vooraan de meest genspireerde renner. “Na het wegvallen van de Tour de France gooi ik alles op Zwitserland”, mokte de Belg nog even na over het missen van het grootste wielerspektakel ter wereld. Roosen is een sterke klimmer, won vorig jaar ook een rit in Zwitsernd, maar verloor de afgelopen jaren nogal eens op een schlemielige manier een wedstrijd. Met als dieptepunt de Amstel Gold Race van vorig seizoen, toen hij een meter voor de streep zijn handen de lucht ingooide om zijn eerste wereldbekersucces te vieren en Adri van der Poel zijn voorwiel nog net voorbij dat van de Belg over de finish duwde.

Toen reed Roosen nog in dienst van de Ier Stephen Roche, maar hij wenste voor zichzelf een hoofdrol. Nadat hij weigerde zijn handtekening onder een nieuw contract te zetten, liet Teirlinck hbuiten de Tour-ploeg.

“Kun je je voorstellen dat de afwijzing voor de Tour deze week opnieuw hard aankwam”, bekende hij. “Daarom moet het maar in Zwitserland gebeuren.” Gilbert Duclos-Lassalle (37) is de nieuwe leider in de Ronde van de Midi Libre. De Franse veteraan won gisteren de tweede etappe van Narbonne naar Beziers na een solo van 130 kilometer. Hij onttroonde Thierry Marie.

De tweede plaats was voor Martial Gayant op 1.52. Jan Siemons uit de ploeg van Cees Priem fishte als derde in dezelfde tijd. (ANP, AFP)

foto: Ondanks een sterke prestatie in de Ronde van Zwitserland,e Luc Roosen onder barre omstandigheden inspireerde tot een overwinning in de eerste bergetappe, zal de 26-jarige Belg het belangrijkste wielerevenement, de Tour de France, moeten volgen vanaf de televisie.

De Franse organisatie vindt de Belg en zijn ploeg Tulip te zwak voor het geven van een wild card (foto AP)