Regeringspartij Zuid-Korea wint lokale verkiezingen

SEOUL, 21 JUNI. De partij van de Zuidkoreaanse president Roh Tae-woo heeft gisteren een overweldigende overwinning behaald bij de twe ronde van de plaatselijke verkiezingen in het land.

De regerende Democratisch Liberale Partij (DLP) won in totaal niet minder dan 564 van de 866 zetels in de vertegenwoordigende raden in vijftien grote steden en negen provincies.

De eerste ronde van de verkiezingen die in maart werd gehouden eindigde ook al in een zege voor Roh's partij. De tweede ronde was voorafgegaan door talrijke demonstratiesen incidenten, waarbij ook enkele doden vielen. De ale verkiezingen betekenen het einde van een periode van dertig jaar waarin de gemeentes en provincies door niet-gekozen lichamen werden bestuurd.

“De overwinning laat zien dat de mensen stabiliteit willen en niets moeten hebben van degenen die met demonstraties proberen om een revolutie te ontketenen”, aldus Kim Young-sam, de voorzitter van de DLP. Ook een Westerse diplomaat omschreef de uitslag als “een overweldigende stem voor de voortzetting van de status-quo”.

De opkomst bij de verkiezingen wmet 58,9 procent van het electoraat betrekkelijk laag. Waarnemers schreven dit mede toe aan angst van de kiezers voor nieuwe gewelddadigheden.

De voornaamste oppositiepartij, de Nieuwe Democratische Partij van de voormalige presidentskandidaat Kim Dae-jung, gaf haar nederlaag toe.

“We zullen het resultaat in alle bescheidenheid aanvaarden en opvatten als een zweepslag voor ons”, zo stond in een verklaring die vanmorgen werd uitgegeven. De NDP won in totaal 165 zetels in de lokale raden.

Van de overige zetels gingen er 21 naar de kleine Democratische Partij en een naar de Volkspartij, terwijl 115 zetels in handen vielen van onafhankelijke kandidaten. (AP, Reuter)