Rechter VS: Parretti mag MGM-Pathe niet besturen

AMDAM, 21 JUNI. Een Amerikaanse rechtbank in de staat Delaware heeft gisteren bepaald dat de Italiaanse zakenman Giancarlo Parretti niet langer enige leidende positie mag bekleden in de filmstudio MGM- Pathe, de eigenaar van ondermeer de Cannon bioscopen in Nederland. In de rechtzaak, die begin deze week was aangespannen door Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) verbood de rechter Parretti, zijn vrouw Maria Cecconi en de voormalige Cannon-topman Yoram Globus op enige wijGM-Pathe als bestuurders te representeren.

De rechtzaak werd aangespannen door CLBN, de bank die via verschillende leningen tussen de 2 en de 2,5 miljard gulden bij de financiering van MGM-Pathe betrokken is, nadat Parretti zichzelf eind vorige week had herbenoemd als topman van de filmstudio. In april had CLBN als voorwaarde voor een nieuwe lening juist bedongen dat Parretti zijn toppositiijs gaf.

Parretti heeft zich de afgelopen maanden niet bij deze degradatie neergelegd, zo bleek uit de aanklacht van CLBN. Via zijn contacten binnen het bedrijf en een stroom van dreigende memoranda zou de Italiaan de zaken alsnog naar zijn hand hebben willen zetten.

PAG. 11 BANK VERKLAART PARRETTI OORLOG Parretti zou ondermeer getracht hebben de Britse bioscoopketen die in handen is van MGM-Pathe op eigen houtje te verkopen aan “een onbekend partij”. Gisteren verbood het Londense gerechtshof Parretti en Globus eveneens de Britse bioscopen te verkopen overhandelen. De uitspraak volgde, nadat Parretti en zijn directe medewerkers uit het bestuur van de Britse bioscopen waren gezet.

De positie van Parretti en Globus in de Nederlandse Cannon-organisatie staat eveneens ter discussie. Volgens mr P.J.P. Verloop, voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse bioscoopketen, zal er volgende week een gesprek plaatsvinden met CLBN over de mogelijkheid om Parretti en Globus in het Cannon-bestuur te vervangen.

In een interview met het Franse beursblad Les Echos bevestigt J.J. Brutschi, bestuursvoorzitter van CLBN, dat zijn bank een mandaat heeft voor de verkoop van de Nederlandse en Britse bioscopen van MGM