Politie was betrokken bij moord op straatjeugd

RIO DE JANEIRO, 21 JUNI. Een Braziliaanse politie-officier heeft tijdens een hoorzitting van het parlement in Brasilia toegegeven dat agenten van zijn korps betrokken zijn bij het “uitroeien van zwerfkinderen”. Commandant Pedro Paulo Abreu uit Duque de Caxias, een verpauperde buitenwijk van Rio de Janeiro, noemde namen van agenten die in dienst van 'beveiligingsbedrijven' straatkinderen uit de weg ruimen.

De onthulling van de commandant bevestigt dat sommige lokale politiechefs niet langer berusten in de activiteiten van de doodseskaders. In mei betrapte de politie van Baxiada Fluminese een doodseskader onder leidingeen soldaat van de militaire politie, dat op het punt stond vier kinderen te executeren. De politie van Duque de Caxias arresteerde in januari Joan Pedro Bueno (59), alias Pedro de Duivel, die bekend stond een leider van een lokaal 'beveiligingsbedrijf'.

Bij de hoorzittingen van het Braziliaanse parlement werd tevens een vertrouwelijk document van de Braziliaanse militaire academie uit 1989 openbaar gemaakt, waarin werd gezegd dat de strijdkrachten in de toekomst wellicht zouden assist in het “neutraliseren of uitroeien”

van zwerfkinderen. De academie waarschuwde dat de kinderen anders zouden opgroeien “tot een horde volwassen misdadigers, die in grootte gelijk is aan de Braziliaanse strijdkrachten.” Een woordvoerder van de legerschool meende dat het document “niet de officiele filosofie weerspiegelt.”

De moorden op straatkinderen staat opnieuw in de aandacht sinds de gewelddadige dood van vijf zwerfkinderen die hadden meegewerkt aa met Nederlands geld gefinancierde documentaire 'Oorlog tegen de kinderen'.

(ANP)