Opnieuw onheilstijding van IBM

NEW YORK, 21 JUNI. Computergigant IBM heeft gisteren aangekondigd dat de resultaten van het tweede kwartaal nog slechter zullen zijn dan de tegenvallende prestaties van het eerste kwartaal. In de eerste drie maanden daalde de IBM-omzet met 4,5 procent.

Het bedrijf heeft zijn cijfers naar beneden bijgesteld omdat de wereldeconomie meer zwakheden vertoont dan verwacht, de concurrentie in de computerindustrie verder toeneemt en omdat momenteel overgeschakeld moet worden op nieuwe produktgeneraties.

De mededeling dat de resultaten slechter n zijn dan de verwachtingen van Wall Street drukten de koers van het fonds 3,25 dollar naar 97,75 dollar. Daarmee komt het aandeel weer in de buurt van het laagste punt dit jaar, 96,25 dollar. Voordat de moeilijkheden begin dit jaar naar buiten kwamen ging een aandeel-IBM nog voor bijna 140 dollar van de hand.

Eerder deze week sprak IBM-directeur John Akers sobere woorden tot zijn personeel. De compundustrie gaat volgens Akers mede door stormachtige tijden omdat computergebruikers in toenemende mate ontevreden worden over de praktische waarde van informatietechnologie.

Er is volgens Akers maar een medicijn voor de malaise: IBM moet - op tijd - perfecte produkten leveren.

In een poging de verkoopresultaten op te vijzelen heeft IBM eerder deze week een verbintenis gesloten met de noodlijdende fabrikant van kantoorsytemen Wang. Wang zal een deel van zijn software ombouwen en geschikt makten voor IBM-machines.

Al weken doen geruchten de ronde dat het bedrijf oo gesprek is met aartsrivaal in personal computers Apple. Bij Apple in Cupertino vertokken gisteren 900 werknemers en kondigde directeur John Sculley genoegen te zullen nemen met 15 procent minder salaris. Apple had al eerder het vertrek van in totaal 1500 mensen aangekondigd. (Reuter-AP)