Oplichting zes inwoners van Terborg

TERBORG, 21 JUNI. Ten minste zes inwoners van Terborg zijn voor miljoenen benadeeld door een voormalige dorpsgenote. Toch kan de vrouw strafrechtelijk niet worden vervolgd. Dat heeft de Arnhemse persofficier van justitie, N. van Zanten-ers, vanmorgen bevestigd.

De vrouw, die met haar gezin een aantal jaren in een villa in Terborg heeft gewoond, klopte rijke dorpsgenoten geld uit de zak met de belofte dat zij daar dertig procent rente over zou geven. Het geld zou de vrouw besteden aan goede doelen.

Volgens politie, die ten minste zes aangiftes kreeg, deed de vrouw aanvankelijk wat ze had beloofd. Steeds meer mensen leenden haar geld, in de verwachting daar kelijk rijk mee te worden. Op een gegeven moment stopte de vrouw echter met het betalen van de rente. Ook de geleende bedragen konden niet worden terugbetaald.

Het echtpaar, waarvan de man een topfunctie had bij een groot bedrijf in de Achterhoek, is vorige week donderdag failliet verklaard. Voor het faillissement was het gezin echter al verdwenen.

“Alleen in civielrechtelijke zin kunnen de gedupeerden iets tegen deze vrouw ondernemen. Zij moeten dan een schadeclaim bij de curator van het failement indienen. Maar aangezien het gezin verdwenen is zal dat moeilijk zijn”, zo zegt de persofficier. “In strafrechtelijke zin is vooralsnog niets tegen de vrouw en haar praktijken te doen. Uit de aangiftes blijkt onvoldoende dat de vrouw anderen door haar toedoen bewogen heeft tot het afgeven van geld. Er is dus geen sprake van vervolgbare oplichting, afpersing of zwendel.”