Nederlandse speelfilm uit 1932 ontdekt

AMSTERDAM, 21 JUNI. Bij een inventarisatie van het archief in Overveen heeft het Nederlands Filmmuseum nagenoeg het volledige materiaal teruggevonden van een Nederlandse geluidsfilm uit 1932, Terra Nova, geregisseerd door Gerard Rutten.

De film, waarin de in Berlijn werkende acteur Adolphe Engers de hoofdrol speelt, behandelt de drooglegging van de Zuiderzee aan de hand van een generatieconflict tussen Volendamse vissers. Terra Nova was geproduceerd door een oom van een andere acteur, Piet Rienks, om een nieuw geluidsprocede van de firma Electra uit te proberen. Omdat Rienks' echtgenote zich met de montage had bemoeid, distantieerde regisseur Rutten (1902-1982) zich van het eindresultaat. Dit werd in december 1932 aan de pers getoond, maar haalde, volgens Kathinka Dittrich in haar boek over de vooroorlogse Nederlandse speelfilm (Achter het doek), nooit de bioscopen. Een jaar later maakte Rutten een nieuwe versie, die echter voor hij vertoond was bij een brand verloren ging. Een documentaire scene over de sluiting van de Afsluitdijk bleef bewaard en werd door Rutten gebruikt in zijn film Dood water (1934).

Tot nu toe werd Willem van Oranje van Jan Teunissen uit 1934 altijd beschouwd als de oudste Nederlandse speelfilm met geluid. Het Nederlands Filmmuseum hoopt de restauratie van Terra Nova in enkele maanden te kunneoltooien, met gebruikmaking van de oorspronkelijke muziekpartituur van componist H. Brandts Buys.