Narasimha Rao benoemd als premier van India

NEW DELHI, 21 JUNI. Narasimha Rao is vanmiddag door president Venkataraman beedigd als negende premier van India. Samen met Rao legden meer dan zestig ministers de eed af, onder wie veertien kabinetsleden.

Het Indiase kabinet bestaat grotendeels uit ministers die hebben gediend onder de vorige maand vermoorde Rajiv Gandhi, ex-premier en politiek leider van de Congres-partij.

Er zitten bekende leden van de Congres-partij in het nieuwe kabinet, zoals Arjun Singh, S.B. Chavan - een vroegere minister van financien - en Balram Jakhar, de laatste parlementsvoorzitter in de periode dat de Congres-partij aan de macht was.

De benoeming tot kabinetsminister van onder G.N. Azad, M.L. Fotedar en Sitaram Kesri deed kritici de wenkbrauwen fronsen. Het betreft hier politici die niet aan de verkiezingen hebben deelgenomen en hun carriere grotendeels te danken hebben aan het feit dat Rajiv Gandhi hen als adviseur aanstelde. De drie behoren tot de groep binnen de Congres-partij die Sonia Gandhi, de weduwe van Rajiv, na de moord op Rajiv Gandhi vorige maand tevergeefs naar voren hebben geschoven als president van de partij.

Met de benoeming vze drie beloont Rao hen voor hun steun die zij Rao later gaven in diens strijd tegen Sharad Pawar, de eerste minister van de deelstaat Maharashtra en enige serieuze tegenkandidaat voor het premierschap.

De verkiezingen in de onrustige Indiase deelstaat Punjab zijn vanochtend uitgesteld tot 25 september. De kiescommissie heeft geen reden gegeven voor het uitstel.