Koerden melden aanval leger op enclave in noorden Irak

ZAKHO- WASHINGTON, 21 JUNI. Iraakse troepen hebben het afgelopen weekeinde een aanval gelanceerd op gebied in Noord-Irak dat in handen is gebleven van Koerdische rebellen. De aanval werd afgeslagen. Dat werd gisteren gemeld in Koerdische kringen. Van onafhankelijke zijde viel niet onmiddellijk bevestiging te krijgen van het bericht. De gemelde aanval viel samen met de bekendmaking door Koerdenleider Masoud Barzani dat hij na wekenlange onderhandelingen met de Iraakse top bijna volledige overeenstemming had bereikt overautonomie voor Koerdistan.

Koerdische leiders, die nogal sceptisch zijn over de mogelijkheden tot een werkelijk vergelijk met Bagdad, komen op korte termijn bijeen om te praten over de bepalingen van de overeenkomst. Volgens geallieerde zegslieden in het gebied oefenen de Verenigde Staten druk uit op de Koerden het akkoord te accepteren. Geallieerde waarnemers zullen de komende Koerdische vergadering bijwonen.

De Amerikaanse autoriteiten willen hun troepen nog steesnel terugtrekken uit Noord-Irak. Een woordvoerder sprak gisteren een Brits bericht tegen dat de terugtrekking was opgeschort in verband met de onzekerheid over de veiligheid van de Koerden, die met name de Europese landen veel zorgen baart. Hij zei geen precies tijdschema voor de terugtrekking te willen geven, maar “ze zullen er eerder vroeger dan later weg zijn”.

De woordvoerder bevestigde wel dat “de VS de zorgen delen” van de bondgeno en dat erover wordt gepraat enkele eenheden in het gebied achter te laten. Commandanten ter plaatse hebben gezegd dat een plan bestaat voor een 'snelle-reactiemacht' in Zuid-Turkije, die in het geval van Iraakse agressie tegen de Koerden kan ingrijpen. Franse en Britse functionarissen zeiden gisteren dat de geallieerden hopen het nog deze week eens te worden over het mandaat voor zo'n strijdmacht, die ongeveer 3.000 manschappen zou tellen.

Turkije liet gisteren doorschemeren dat het de stationering van die macht zou toelaten. Volgens zegsman op het ministerie van buitenlandse zaken in Ankara wordt de zaak nog bestudeerd, maar zal Turkije een dergelijk verzoek “hoogstwaarschijnlijk accepteren”. “Om de herhaling van de tragedie van de Koerdische vluchtelingen te voorkomen” zal Amnkara “volledig samenwerken met de geallieerde troepen”, aldus de bron. De Turkse autoriteiten vrezen dat de Koerden na het vertrek van de geallieerden naar de Turkse grens terugvluchten.

(AP, Reuter, AFP)