Iberia in zwaar weer, moet stoelriemen aantrekken

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia is in 1990 in de rode cijfers gevlogen. Het vs kwam uit op 13,9 miljard peseta (250 miljoen gulden) tegen een winst van 6,2 miljard peseta (111 miljoen gulden) een jaar eerder. Volgens een woordvoerder van de staatsonderneming zal ook het lopende jaar met een verlies worden afgesloten.

Het negatieve bedrijfsresultaat is volgens Iberia vooral te wijten aan de gestegen brandstoffenprijzen en een teruglopend passagiersaanbod als gevolg van de Golfcrisis, dezelfde ingredn die ook bij tal van andere luchtvaartmaatschappijen tegenvallers hebben opgeleverd.

Desondanks transporteerde de Spaanse vliegmaatschappij vorig jaar 15,5 miljoen passagiers, ruim vier procent meer dan in 1989. Het vrachtvervoer nam met 1,7 procent toe tot 254.000 ton. De omzet van Iberia beliep vorig jaar 375,7 miljard peseta (6,76 miljard gulden).