'Hoop proces Escobar in VS'

BOGOTA, 21 JUNI. De Verenigde Staten hopen de Colombiaanse drugshandelaar Pablo Escobar, die zich gisteren aan de autoriteiten van zijn land overgaf, alsnog te kunnen berechten. Dat heeft de VS-ambassadeur in Colombia, Thomas McNamara gisteren gezegd.

De VS zullen medewerking geven bij het berechten van Escobar in Colombia, maar zijn land houdt bewijsmateriaal tegen hem achter de hand “voor het geval hij ooit in Amerikaanse valt”, aldus McNamara.

De vermeende leider van het cocaine-kartel van Medellin liet zich woensdag aanhouden enkele uren nadat de Colombiaanse grondwetgevende vergadering besloot de uitlevering van drugsmisdadigers aan het buitenland te verbieden. In de VS loopt een arrestatiebevel tegen Escobar, die verdacht wordt van moord en cocanesmokkel. Escobar wordt in eigen land oergebracht in een speciaal voor hem gebouwde gevangenis, in afwachting van een proces dat naar verwachting pas over een jaar begint.

Een andere vermeende leider van het drugskartel leverde zich gisteren eveneens uit aan de Colombiaanse autoriteiten: Valentin de Jesus Taborda (53), naar men aanneemt de financiele chef van de organisatie.

Internationale drugsbestrijders relativeren het belang van Escobars uitlevering. Volgens de secretaris-generaal van Interpol, Raymond Kendall, zullen andere cocane-handelaars en -producenten “in het gat springen dat Escobar achterlaat”. “Op het internationale schaakbord van de cocanehandel zal niets veranderen”, aldus een andere Interpol-functionaris. Agenten in Brazilie en Argentinie - twee landen waarheen de cocaineproduktie zich thans verlegt - onderschrijven deze opvatting.

In Bogota is verheugd en sceptisch gereageerd op Escobars aanhouding. De krant El Espectador, die de drugskartels altijd heeft veroordeeld, publiceerden commentaar onder de kop 'Overwinning voor het terrorisme'. Volgens de krant is het “bestrijden van de drugshandel zinloos zonder de mogelijkheid van uitwijzingen”. (Reuter, AP)