Dollarfondsen en cyclische waarden sterk op Damrak

ROTTERDAM, 21 JUNI. De start van de zomer had vanmorgen een vriendelijk effect op de Amsterdamse effectenbeurs. Genspireerd door de expiraties op de Optiebeurs en een weer wat sterkere dollar lag de markt er iets beter bij. Dollarfondsen en cyclische waarden pakten de meeste winst al bleef die in veel gevallen relatief klein.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,3 punt daalde naar 94,9 punten, noteerde om 13.00 uur 0,5 punt hoger. De dollar herstelde zich enigzins nadat de Amerikaanse munt gisteren op een nerveuze valutamarkt was ingezakt tot 2,0193 gulden. Speculaties over de uitkomsten van de G7-top, dit weekeinde in Londen, waren de voornaamste oorzaak voor het verval. Na een toespraak van de aanstaande Bundesbank-president Schlesinger herstelde de koers zich.

Rondom het middaguur was een dollar op het Beursplein in Amsterdam 2,0239 gulden waard.

De dollargevoelige fondsen in Amsterdam reageerden vrijwel allemaal met lichte koerswinsten op de hogere dollar. Ondanks een verkoopadvies van een Amerikaans effectenhuis won Koninklijke Olie 1,70 gulden en kwam op 157,70 gulden. Unilever kreeg er bijna een gulden bij163,50 gulden. Philips, dat ambitieuze plannen heeft voor haar computerdivisie, mocht een dubbeltje winst boeken op 32,50 gulden.

Beurshandelaren wezen vanmorgen op de drukke handel in het Rotterdamse VOC. De koers van het internationale handelsconcern dat vestigingen heeft in 45 landen, noteerde rondom het middaguur 1,20 gulden hoger op 44,70 gulden bij een omzet van ruim 105.000 stuks (dubbeltelling). Een oorzaak voor de drukke handel konden de handelaren vooralsnog niet geven.

Vliegtuigfabrikant Fokker gisteren de grootste daler op de beurs. De koers verloor 1,40 gulden en sloot op 35,10. Beurshandelaren wijzen op de lichte teleurstelling bij Fokker dat op de grote luchtvaartshow op het Parijse vliegveld Le Bourget nog geen orders heeft afgesloten.

Vandaag opende Fokker een paar dubbeltjes hoger, zakte vervolgens weer terug en noteerde aan het begin van de middag een dubbeltje lager op 35,00 gulden.

De Spaanse dochter La Seda van het ceconcern Akzo gaat twee produktielijnen sluiten. La Seda, waar Akzo voor 57 procent inzit, maakt grote problemen door. Bij een omzet van 450 miljoen gulden maakte het bedrijf een verlies van 50 miljoen gulden. Volgens beurshandelaren zou Akzo zijn belang in La Seda graag van de hand doen, maar is niemand in overname van het noodlijdende bedrijf genteresseerd. Akzo kreeg er vanmorgen een dubbeltjes bij.

De Franse bank Paribas heeft bekend gemaakt dat het zijn 36 procent aandeel in het Nederlandse off-shore baggerbedrijf IHC Calland wil verkleinen tot circa vijf procent. Volgens IHC-manager begint de bank volgende week met de aandelenverkoop die zij voor het eind van de maand wil voltooien. Het bankensyndicaat dat de verkoop begeleidt wordt geleid door de ABN Amro, Merrill Lynch en een Londense afdeling van Paribas. IHC Calland heeft kort geleden haar winstvoorspelling nog bijgesteld tot ten minste 45 miljoen gulden. De koers van IHC Calland noteerde rondom het middaguur 1,80JH)den lager op 54,80 gulden.

Op de lokale markt vielen Sphinx en Grontmij op. De koers van Grontmij klom vanmorgen 3,00 gulden naar 239 gulden. Koninklijke Sphinx uit Maastricht, producent van sanitair en tegels, verwacht voor het komende jaar een verdere verbetering van het resultaat. De koers kreeg er twee gulden bij op 191 gulden.

De Nederlandse staatsobligaties openden vanmorgen over de gehele linie onveranderd in een vrij statische markt.

: NEW De beurs op Wall Street sloot gisteren licht lager. Computergigant IBM verhitte de beursgemoederen door aan te kondigen dat de resultaten in het tweede kwartaal achter zullen blijven bij de al erg voorzichtige voorspellingen van analisten. De koers van IBM daalde twee dollar en benvloedde alle andere computerfondsen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 1,56 punt lager en kwam uit op 2.953,94 punten. In de VS wordt vandaag de maandelijkse begrotingsverklaring van het ministerie van fina gepresenteerd.

LONDEN In reactie op Wall Street openden de koersen in Londen vanmorgen een fractie hoger. Dat de koersen in New York ondanks het tegenvallende bericht van IBM over het geheel gezien een klein verlies leden, had geen ongunstig effect op Londen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 4,6 punten lager sloot op 1.943,7 punten, stond omstreeks het middaguur 11,1 punten hoger.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen openden vanmorgets sterker maar zakten al snel daarna weer in. Beursanalisten zijn redelijk optimistisch over de vooruitzichten voor de Duitse beurs. Ze wijzen daarbij op de redelijk positieve effecten van de relatief lage Duitse mark voor de export. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren vier punten won en sloot op 1.687,03 punten, noteerde omstreeks het middaguur 20,93 punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen hoger. Koopjesjagers stuwden samen met een sterke yen de koersen omhoog. Het Nikkei-225-koerH)middelde eindigde 192,80 punten hoger op 24.275,08 punten. Er werden 280 miljoen aandelen verhandel.