Delft verslaat Leidenaren in finale van studentendebat

LEIDEN, 21 JUNI. Aan hun redenaarstalent had het niet gelegen. Ze hadden alleen, in tegenstelling tot hun opponenten, geen tijd gehad om een ander pak aan te trekken - en dat kostte hun de overwinning.

Daarvan was het Amsterdamse team gisteravond overtuigd bij het intercorporaal studentendebat in Leiden. “De Leidenaren konden naar huis om zich om te kleden”, klaagde een in donkerblauw pak gestoken Amsterdammer. Zijn tweekoppige team werd in de halve finale geklopta debatten over de stellingen 'Nederland moet Suriname annexeren' en 'Studeren zonder lid te worden van het corps is als vissen zonder hengel'.

In het Academiegebouw legden de Leidenaren het in de finale op hun beurt af tegen het team uit Delft. Voor zo'n 70 toehoorders en een jury onder leiding van het VVD-Kamerlid J.G.C. Wiebenga, maakte Delft korte metten met de Leidenaren, die tijdens het door Philips gesponsorde debat de ondankbare taak hadden de stelling te ontkrachten dat 'reclame een verrijking is vataal'. De sponsor beloonde de winnaars met een 'voice-activated' dicteersysteem van zo'n 700 gulden, de verliezers kregen een ouder en goedkoper model.

Het toernooi, georganiseerd door de Debating Society van de Leidse studentenvereniging Minerva, volgde de procedure van het 'parlementaire debat'. Telkens vier minuten spreektijd voor twee pleiters en twee opponenten, daarna vijf minuten vrij debat. Anders dan bij een 'beleidsdebat' krijgen de sprekers pas kort voor ag de stelling te horen. Die kan op de actualiteit slaan, maar ook - zoals uit de archieven blijkt - een metafysische evergreen zijn als: 'De bestemming der vrouw is zich te wijden aan het huisgezin'.

Met het toernooi, waaraan corpora uit vier steden deelnamen, vierde de Society haar 125-jarig bestaan. Het debat leeft weer, volgens de 80 leden tellende club, en dat is maar goed ook. Immers, aldus een brochure: “Mompelaars kent Nederland in overvloed, naar goede redenaars moet echter gezocht worden.”