Dansmuziek met negerinslag uit Krakow en Wenen

A Night in Hilversum, om 23.20 op Ned.3, gevolgd door de Nacht van de Europese jazz (23.58-3.00uur).

Europese jazz, is dat niet net zo iets als een vierkante bal? “Uit Amerika stammende moderne dansmuziek met sterke inslag van negermuziek ...”, meldt de grote Van Dale namelijk bij het woordje 'jazz'. Zoek je dan verder bij 'negermuziek', dan staat daar alleen de (v) van vrouwe. Zo schiet je natuurlijk niet op als je je iets voor wilt stellen bij een nacht vol Europese jazz. Dan maar een blik op het door de EBU (Eurovisie) samengestelde programma.

In Krakow (Polen) spelen de volgende artiesten: Young Power (zo jong dat niemand er ooit van heeft gehoord), de Franse dwergpianist Michel Petrucciani (op 13 juli ook aanwezig op het North Sea Festival in Den Haag), mondorgelaar 'Toots' Thielemans, die elijk Jean heet en uit Belgie komt, en het Baltic Jazz Orchestra. Wat nu, Amerikaanse dansmuziek met een negerinslag uit Letland en Litouwen, daar hebben ze de polka toch?

Nou vooruit, er komt nog meer. Uit Wenen namelijk en waarom ook niet, jazzwalsen bestaan er sinds 1960 tenslotte ook. Het United Jazz and Rock Ensemble opent de rij met oecumenische swing uit Duitsland, gevolgd door het kwartet van Milan Svoboda, de groep van de Britse baritonsaxofonJohn Surman en het Vienna Art Orchestra. Hoewel die groepen me nooit tot dansen hebben aangezet, zelfs niet modern, hoop ik wel dat zij hun best zullen doen want, zo meldt het persbericht: “Het is de bedoeling dat dit jazz-spektakel uitgroeit tot een jaarlijks evenement, in telkens andere steden in West- en Oost-Europa”.

Wat het Nederlandse commentaar van Aad Bos betreft hoeft men niet te twijfelen, die man weet alles van jazzmuziek, zelfs de Amerikaanse.

Voorafgaand aan dit drie uur durende schakelprogramma geeft de NOS een vooruitblik op wat zij op jazzgebied voor deze zomer in petto heeft en dat is niet mis: een documentaire over North Sea Jazz-organisator Paul Acket, en rechtstreeks verslag van het festival zelf en, verdeeld over juli en augustus, niet minder dan twaalf documentaires en concerten, van Louis Armstrong tot Chet Baker. Er komt zelfs een Franse Amerikaan met een negerinslag aan bod: sopraansaxofonist Sidney Bechet.

    • Frans van Leeuwen