Bank Paribas neemt winst met verkoop van belang in IHC Calland

ROTTERDAM, 21 JUNI. Grootaandeelhouder Bank Paribas van Ialand stoot nagenoeg haar hele participatie van circa 35 procent in het Rotterdamse bedrijf af. Dit heeft IHC Caland, actief op het gebied van energiewinning en toelevering aan de off shore industrie, vanmorgen samen met de Franse bank bekend gemaakt.

Bank Paribas houdt nog een belang van 5 procent in IHC Caland. Maar de bank zegt van het grootste deel van haar belegging in IHC Ca af te willen omdat zij denkt op dit moment bij investeerders op grote belangstelling te kunnen rekenen dankzij de goede winstgevendheid van IHC Caland. De verkoop is volgens een woordvoerder van Bank Paribas dan ook consistent met het beleid van “actief beheer van de investeringsportefeuille van de bank”.

Bank Paribas participeert sinds 1984 in IHC Caland, waarvan alle aandelen aan de Amsterdamse beurs zijn genoteerd. De koers van de aandelen IHC Caland zakte vanmorgen met 1,80 gulden tot 54,80 guldenrond het middaguur. Volgens een analist zal de koers gedrukt blijven tot de stukken zijn herplaatst. “Daarna zal de koers wel weer aantrekken”.

Het pakket aandelen van Bank Paribas wordt herplaatst via een bankensyndicaat onder leiding van ABN Amro, de Amerikaanse investeringsbank Merrill Lynch en een Londense dochter van Bank Paribas. Het syndicaat begint volgende week met de herplaatsing.

IHC Caland maakte vorig jaar een winst van 33 miljoen gulden op een omzet van 441 miljoen gulden tegen respectievelijk 27 en 297 miljoen gulden in het jaar daarvoor. IHC Caland verwacht dit jaar een winst van tenminste 45 miljoen gulden te behalen. Onlangs heeft IHC Caland haar belang van 19,3 procent in het ingenieursbureau Fugro-McClelland uit Leidschendam met een boekwinst van 10 miljoen gulden verkocht aan een aantal institutionele beleggers waaronder Nationale Nederlanden.