Advocaat: Ira-proces door het OM gepolitiseerd

'S-HERTOGENBOSCH, 21 JUNI. Het proces tegen de vier verdachten van de Roermondse IRA-aanslag dreigt door opmerkingen van het openbaar ministerie een politieke wending te nemen. Daarvoor werd vanmorgen aan het begin van de pleidooien gewaarschoor mr. W. van Bennnekom, advocaat van verdachte Paul H.

Van Bennekom doelde onder meer op een opmerking van advocaat-generaal mr. F. van Straelen, die woensdag in zijn requisitoir heeft gezegd dat de rechtbank in Roermond “kennelijk geen rekening heeft gehouden met de politieke achtergronden van de zaak”. Van Straelen gaf daarom woensdag een uitvoerige uiteenzetting over het ontstaan van het Noordierse probleem. “Als de advocaat-generaal bedoelde dat de reck duidelijk had moeten maken dat de IRA met wortel en tak moet worden uitgeroeid of dat op andere wijze tegemoet moet worden gekomen aan de Britse belangen in deze zaak, rijst de vraag of hij hier niet op verkapte wijze aan het politiseren is geslagen”, zei Van Bennekom.

Bovendien heeft Van Straelen volgens Van Bennekom opmerkingen over Ieren gemaakt die “op het discriminatoire af” waren. De advocaat-generaal had in zijn requisitoir als een mogelijke verklaring voor de “klungeld” waarmee vorig jaar diverse IRA-aanslagen zijn uitgevoerd de “Paddy-factor” gentroduceerd. Die smalende term wordt volgens Van Bennekom in Engeland gebruikt om Ieren als domme mensen af te schilderen: “Op zijn best is het een soort Belgenmop van het dufste type, maar op zijn slechtst is het een opmerking die typerend is voor een al zeer lang bestaande manier van denken over Ieren, die in ieder geval hoogmoedig is en aan het discriminatoire grenst.”