Van der Molen

Martin van Amerongen heeft met z'n verhaal over Frits van der Molen (NRC Handelsblad, 15 juni) m'n oudste herinnering aan deze fameuze vakbroeder wakker geroepen.

Het is 28 februari 1952. Op Schiphol zit Jan Goderie met een clubje journalisten te wachten op het optrekvan de mist. Jan Goderie - ook zo'n character in de vaderlandse journalistiek! - is sinds een week of wat voorlichter van de B(escherming) B(evol king). Hij zal het Nederlandse volk moeten vertellen wat het te doen staat wanneer de bommen weer gaan vallen. Z'n eerste grote activiteit is de organisatie van een journalistieke trip naar Londen en omgeving, waar de Civil Defense nooit is 'gedemobiliseerd'. Het zal voor mij, leerling-journalist bij het Friesch Dagblad van Hendrik Algra, de eerste buitenlandse klus worden. Een van de jounalisten was niet komen opdagen. Dat spijt Jan Goderie, vooral van het geld. “'k Ga even een vrindje bellen en hem zeggen dat hij onmiddellijk hierheen moet komen”. Drie kwartier later arriveert een heer van middelbare leeftijd. Hij heeft een tandenborstel bij zich. “Van der Molen is de naam”.

“Van der Molen is ook mijn naam”, zeg ik een beetje bede Frits laat de rest van het gezelschap voor wat het is, weet in de gauwigheid nog wel een niet-alcoholvrij drankje te bestellen en ploft naast me neer.

“Zijn we familie? Zit er nog een Van der Molen in de journalistiek?” vraagt hij. “Mijn familie komt uit Broek op Langendijk en m'n vader heet Simon”, meld ik. “Dat klopt; mijn broer heette Simon”(marconist van de 'Snip', die in 1935 op een vlucht naar de West contact legde met de onderzeeboot K XVIII op wereldreis.

Omgekomen in de oorlog). Conclusie na lang delibereree zijn achterneven. Frits komt er niet over uitgesproken. Omstreeks half een is de lucht opgeklaard en wandelen we over het platfom naar ons vliegtuig. Halverwege vraagt Frits: “Waar gaan we eigenlijk naar toe?” “Naar Londen”, antwoord ik. “Dan weet ik genoeg”, zegt Frits. Pas in het vliegtuig zal hij Jan Goderie vragen: “Zeg Jan, heb jij hier de leiding? Wat doe je tegenwoordig eigenlijk?

Of Frits ooit over de BB heeft geschreven, is zeer de vraag. Maar sinds die reis heb ik - onder een gglas - menig 'normaal woord' met hem gewisseld.