Uitkrant in A'dam wordt Viva- bijlage

AMSTERDAM, 20 JUNI. De Amsterdamse Uitkrant gaat vanaf 1 januari 1992 verschijnen als maandelijkse bijlage van het vrouwenweekblad Viva. De oplage van het blad met informatie over het Amsterdamse kunstaanbod zal hierdoor toenemen van 120.000 tot 280.000. De Uitkrant zal daarnaast in Amsterdam en Amstelveen nog gratis worden verspreid zoals nu ook gebeurt.

Het Amsterdamse Uitburo (AUB), uitgever van de Uitkrant, moest op zoek naar een commerciele uitgever nadat de gemeente Amsterdam dit voorjaar besloot de subsidie te staken. De Gellustreerde Pers-VNU, uitgever van Viva, neemt alleen de advertentie-exploitatie voor haar rekening, het AUB blijft verantwoordelijk voor inhoud en produktie van de Uitkrant.

Het schrijvende deel van de redactie wordt ontslagen en vervangen door een redacteur van VNU. De besprekingen over de redactieformule zijn nog aan de gang maar het is volgens de hoofdredacteur van de Uitkrant, Loek Zonneveld, “ zeer de vraag of de AUB-directie daar de vrije hand in houdt”.

Zonneveld vindt “dat de AUB-directie de lezer en gebruiker van de Uitkrant voor jokt dat er niets zal veranderen. Dat in de informatie over het cultuur-aanbod in Amsterdam niet binnen een paar maanden de weee geur van slechte parfums en de zachte ruis van dameslingerie zal doordringen gelooft op dit moment alleen Arthur van Schendel (directeur Amsterdams Uitburo, red.) nog.”

De AUB-directie heeft “de veel interessantere plannen van de Weekbladpers en de Groene Amsterdammer genegeerd omdat het AUB het Uitkrant-monopolie in eigen hand wil houden”, zegt Zonneveld. VNU zou de enige uitgever zijn die daartoe bereid was. “De hoge prijs - een ferme kans op vertrutting en vertrossing van de informatie-verstrekking over het Amsterdamse kunstaanbod - betaalde men daarvoor graag en grif.”

De Groene Amsterdammer, die nu de advertentie-exploitatie van de Uitkrant verzorgt, had het plan de Uitkrant juist redactioneel te versterken “en er een interessant cultureel blad van te maken,” zo zegt Constant Vecht van de Groene. De Uitkrant zou, in het plan van de Groene, ook gratis verspreid worden in Amsterdam. Een aantal sponsors had zich bereid verklaard dat te financieren.

Vecht betreurt het dat met de Groene Amsterdammer niet echt is onderhandeld. “We hebben niet de gelegenheid gekregen met cijfers op tafel te komen. Pas als het met de andere plannen niet zou lukken, wilden ze met ons in zee gaan.”