Trouw wordt voor blinden door de ether bezorgd

Het ochtendblad Trouw wordt sinds een paar weken op een geheel nieuwe wijze bezorgd. 's Ochtends vroeg, om half vijf, begint bij een tiental aangeslotenen de harde schijf van de computer te draaien. De computer zit met een snoertje vast aan een radio-ontvanger die staat afgestemd op de frequentie van Radio III. De popmuziek op die zender is inmiddels verstomd en in plaats daarvan wordt een ander soort hels kabaal ten gehore gebracht: in schrille toontjes wordt iedere letter redactionele tekst van de Trouw van die dag overgeseind. Na een half uurtje is dat karwei geklaard, de schijf is dan uitgebreid met een bestand van ongeveer 400 kilobyte.

De aangeslotenen zijn allen blind of slechtziend en daarin vindt dit project zijn bestaansreden. Want achter de computer gezeten kan de blinde nu de schreefloze Frutigers ten gehore brengen. In de computer zit een 'spraakkaart', een schakeling die computersignalen in gesproken woord omzet en uit een luidspreker klinkt, een tikje mechanisch, het nieuws, de achtergronden en de commentaren van dit ochtendblad. De blinde kan met behulp van een gesproken menu en een paar toetsaanslagen 'bladeren' door de tekst. En door de kranten die hij gemist heeft: op de schijf worden steeds de laatste tien kranten bewaard.

Het project, ELK geheten (van Elektronisch Lezen van de Krant) is een initiatief van het Centrum voor Gesproken Literatuur in Grave. Een paar jaar geleden kwam het Centrum in contact met Trouw. Die krant was voor het Centrum een aantrekkelijke partner omdat die krant zijn gezette tekst toch alitaal bewaarde. Via een lijnverbinding gaat de tekst naar het Audiovisueel Verbindingscentrum in Hilversum en vandaar met een straalverbindingen naar het zenderpark.

Aanvankelijk gooide de straalverbinding roet in het eten, maar die problemen zijn inmiddels opgelost, vertelt projectleider Harry Michels van het Centrum. In de loop van het jaar zal het aantal proefpersoenen tot vijftig worden uitgebreid.

Uiteindelijk, schat adjunct hoofdredacteur Timmers van Trouw, zal Trouw bij een paar duizend lezers op deze manier worden bezorgd.