Rao wordt bijna zeker premier India

NEW DELHI, 20 JUNI. P.V. Narasimha Rao wordt bijna zeker de nieuwe premier van India. Sharad Pawar, Rao's enige tegenkandidaat, heeft zich vandaag teruggetrokken als gegadigde voor het leiderschap van de Congrespartij in het parlement - dat het premierschap met zich meebrengt - omwille van de 'consensus' binnen de partij.

Narasimha Rao is altijd een serieuze kanshebber geweest sinds hij vorige maand de vermoorde Rajiv Gandhi als partijvoorzitter opvolgde.

Rao werd tot voorzitter gekozen nadat Sonia Gandhi, de vrouw van Rajiv Gandhi, het verzoek van de Congrespartij had afgewezen om de fakkel van haar overleden echtgenoot over te nemen.

Rao lijkt een compromiskandidaat voor gelederen binnnen de partij die zich bedreigd voelen door Sharad Pawar, de premier van Maharashtra.

Pawar was de belangrijkste concurrent voor Rao, zeker nadat Pawar bij verkiezingen in zijn eigen deelstaat Maharashtra de Hindu BJP-partij had verslagen en driekwart van de parlementszetels uit die staat voor de Congrespartij veilig had gesteld. Zijn machtsbasis bedreigde niet alleen de gevestigde partijbureaucratie in New Delhi maar ook andere kandidaten voor het leiderschap. Temeer daar hij met amper 50 levensjaren nog een relatief lange politieke carriere voor de boeg lijkt te hebben.

Rao is twintig jaar ouder dan Pawar en kwakkelt met zijn gezondheid na een recente hartaanval. Rao is eerder een partij-bureaucraat dan een politiek dier, een eerlijke maar niet dynamische persoonlijkheid. Deze eigenschappen maken hem geliefd bij veel politici van de Congrespartij.

Tot vanochtend leken beide kandidaten ongeveer evenveel kans te maken. Als het op een geheime stemming zou zijn aangekomen, was Pawar waarschijnlijk als winnaar uit de bus gekomen. Maar als de partijleden hun nieuwe voorman op basis van consensus zouden benoemen, zou Rao het winnen.

Uiteindelijk won de consensus het, toen K. Karunakaran, de leider van de machtige Zuidindiase 'caucus', zich vandaag daarvoor uitsprak en daardoor de krachtsverhoudingen beslissend in Rao's voordeel omboog.

Pawar trok zijn kandidatuur in en riep alle leden van de Congrespartij in het Indiase Lagerhuis op voor Rao te kiezen.

    • Bernard Imhasly