Pavlov ontslaat een derde van Moskous ambtenaren

MOSKOU, 20 JUNI. De Sovjet-bureaucratie wordt afgeslankt. Het kabinet van premier Valentin Pavlov heeft gisteren volgens het persbureau Tass besloten bijna een derde van de ambtenaren op de ministeries in Moskou te laten afvloeien.

Bij deze “operatie” zullen uiteindelijk meer dan 36.000 mensen op straat komen te staan. Zonder deze “radikale maatregel” is de overgang naar een markteconomie niet mogelijk, aldus het kabinet van de Sovjet-Unie.

In het kabinetsberaad is de ministers duidelijk gemaakt dat bijna het volledige ambtenaren-apparaat niet is opgewassen tegen zijn taken.

Slechts zeven procent van alle bureaucraten heeft een “basis-opleiding in economie” genoten. De overige 93 procent heeft er via de partij, technische studies of vrienden een baan weten te krijgen en hebben daarom moeite zichzelf te herscholen in een marktgerichte aanpak.

De overblijvende ambtenaren zullen veel minder financiele middelen tot hun beschikking hebben. Het budget voor het overheidsapparaat zal tegelijkertijd namelijk met vijftig procent worden gesnoeid. Volgens vice-premier Vladimir Sjtsjerbakov, de sterke man in het kabinet van Pavlov, die de laatste tijd meer en meer het economische beleid voor zijn rekening neemt en de premier zelf aldoende in de schaduw plaatst, is dit onvermijdelijk om de begroting van de unie op peil te houden.

Het budget dreigt dit jaar geconfronteerd te worden met een tekort van bijna 130 miljard roebel.

De enige departementen die de dans zullen ontspringen, zijn de ministeries van spoorwegen en oorlogsindustrie.

Op grond van het akkoord tussen president Michail Gorbatsjov en diens Russische ambtgenoot Boris Jeltsin en het binnenkort te ondertekenen nieuwe unieverdrag zullen communicatie en defensie onder de centrale staat blijven resorteren. De overige sociaal-economische taken, die de overheid tot nu toe vanuit Moskou reguleerde, zullen naar de verschillende republieken worden gedelegeerd.