Onenigheid binnen NDP over complot

PARAMARIBO, 20 JUNI. De leiding van de Surinaamse Nationale Democratische Partij (NDP) is ervan overtuigd dat informatie over een Amerikaans complot om legerleider Bouterse te vermoorden, volledig op waarheid berust. Dat heeft de NDP-top gisteren verklaard.

Daarmee keert de NDP zich af van haar fractieleider F. Playfair, die het door de speciale afgezant van Bouterse, H. Herrenberg, onthulde 'complot' enkele weken geleden een verzinsel noemde. Herrenberg is volgens hem onderdeel van een “destabiliserende geruchtenmachine”.

Hij verwees naar het eerder door Herrenberg verspreide gerucht dat 300 hindoestanen in Belgie zouden worden getraind om Suriname binnen te vallen.

De fractieleider zei steeds namens de NDP-leiding te spreken, maar de top heeft nu verklaard het geheel eens te zijn met het regeringsstandpunt. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft laten weten dat 'betrouwbare informatie' erop wees dat het bewuste complot door “niet onbelangrijke groepen en-of personen in de Verenigde Staten van Amerika” is beraamd. In een reactie verklaarde Playfair tegenover het ochtendblad De Ware Tijd niet te willen reageren op het “belachelijke bericht”.

Dat de NDP-top Playfair laat vallen, wijst op onenigheid in de top van de partij, die is gelieerd aan de legerleiding. De stroming binnen de NDP waartoe Playfair behoort wil de banden met het leger verbreken en heeft kracht geput uit de resultaten van de verkiezingen. Daarbij boekte de partij forse winst, zonder dat de militairen daar een rol in speelden.