Onderzoeksexpeditie naar noordpool met drie ijsbrekers

Zo'n honderd onderzoekers zullen in augustus aan boord van driijsbrekers afreizen voor een tweeeneenhalve maand durende wetenschappelijke expeditie naar de noordpool. De tocht zal gaan dwars door de drie meter dikke ijslaag die de Noordelijke IJszee rond de pool bedekt.

De reis zal de eerste zijn, uitgevoerd door Westerse poolonderzoekers.

Onderzoekers uit de Sovjet-Unie hebben eerder al herhaaldelijk de noordpool per ijsbreker bezocht, vorig jaar zelfs met aan boord een bescheiden groepje toeristen.

De missie zal worden uitgevoerd door drierekers: de Polar Star van de Amerikaanse Kustwacht, de Duitse Polar Stern en de Zweedse Oden. De schepen zijn onder meer uitgerust met helikopters (zes in totaal). Er gaan onderzoekers mee uit Canada, Duitsland, Zweden, Noorwegen, de Verenigde Staten en Japan.

De onderzoeksvragen richten zich op drie terreinen: het broeikaseffect, platentektoniek en de stroming van rivierwater van Siberie naar de Noord-Atlantische Oceaan.

Volgens een van de deelnemende wetenschappers, Neal Thayer van de afdeling ijsoperaties van de kaanse Kustwacht, is de Noordelijke IJszee een van de tot nu toe minst geexploreerde delen van de wereld.

Door het ontbreken van vaste landmassa's is de vestiging van permanente wetenschappelijke bases niet mogelijk, in tegenstelling tot aan de zuidpool.

Een van de taken zal bestaan uit het uitzetten van 14 meetboeien in een driehoekig patroon ter grootte van Duitsland rond de pool. De boeien registreren onder andere de temperatuur van lucht, ijs en water, de concentratie kooldioxyde en plankton in het water, de diepte en de stroomsnelheid. Onder deze boeien bevinden zich twee complete extra-geraffineerde schoorsteenvormige 'laboratoria' met per stuk 232 sensoren.

De drie ijsbrekers zullen begin augustus vanuit de Noorse havenplaatrs Tromso vertrekken. De uitgestippelde route voert langs Groenland; na het bereikn de pool zal in een zigzagkoers worden teruggevaren naar Noorwegen. Daarbij zullen de territoriale wateren van de Sovjet-Unie overigens worden gemeden, omdat die geen toestemming voor doorvaart hebben gegeven. (AP)