Komst Post maakt renners fel in Zwitserland

ROTTERDAM, 20 JUNI. Peter Post is in Zwitserland voor even terug als ploegleider van Panasonic en dat is aan zijn renners te merken. In de eerste etappe van de Tour de Suisse meldden zijn coureurs zich gretig aan het front, maar desondanks grepen ze naast de hoofdprijs. De ritzege was in Sankt Gallen voor de Zwitser Heinz Imboden, die het jagende peloton onder leiding van Olaf Ludwig (ploeg Post) drie seconden voor bleef.

Posts kopman Maurizio Fondriest deed aan het slot van de rit een uiterste poging de dit seizoen nog weinig succesrijke formatie aan de leiderstrui te helpen. De Italiaan strandde op tweeduizend meter voor de streep na een vlucht van vijftien kilometer met Vanzella, Golz en Imboden. “We beginnen eindelijk te rijden”, meende Posts routinier Lubberding. Fondriest, die slechts twee seconden op sementsleider Leclercq behoefde goed te maken, baalde flink. “Zo vlak voor de bergen had ik graag de etappe gewonnen en de leiderstrui gepakt. Dat wordt nu met het vele klimwerk een stuk moeilijker”, wees de Italiaan op zijn tekortkomingen in de cols.

Imboden hielp zijn sponsor Helvetia aan de tweede opeenvolgende dagzege. In 1988 stond de Zwitser bij Post onder contract, met zijn landgenoten Freuler, Marki en Gavillet. Een jaar had hij geen werkgever meer. Door een onduidelijke virusziekte bleven de resultaten uit. Imboden nam een half jaar vrij omh op zijn toekomst te bezinnen.

Daarna besloot hij zijn wielerloopbaan voort te zetten. In de Midi Libre is de eerste etappe, een rit van Canet-en-Roussillon naar Narbonne, gisteren door de jury geannuleerd omdat de coureurs vijf kilometer voor de eindstreep een verkeerde route namen. De uitslag van de korte proloog van dinsdag is daarom nog steeds het algemeen klassement. De Franse tijdrijder Thierry Marie draagt de leiderstrui.

Gianni Bugno heeft de eerste rit gewon van de Spaanse etappekoers Bicicleta Vasca, die vorig jaar nog Subida a Arrate heette. Na een tocht over 192 kilometer van Eibar naar Balmesado was de Italiaan de slimste en de sterkste in de spurt. Hij zette al voor de laatste bocht aan en koos daarmee met succes voor een erg lange sprint. De Portugees Acacia da Silva en de Duitser Rolf Aldag bleven seconden bij hem achter. Bugno kwam allesbehalve goed voorbereid aan de start. Hij vertrok dinsdag wegens een staking te laat uit Milaan en miste daaor in Barcelona zijn aansluitende vlucht naar Bilbao. In plaats van door de lucht werd Bugno gedwongen de hem resterende 650 kilometer in een gehuurde auto af te leggen. Hij arriveerde pas 's nachts om 1 uur in zijn hotel.