Koers Koninklijke terug na verkopen van buitenlanders

ROTTERDAM, 20 JUN. Koninklijke moest vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs verder terug als gevolg van forse buitenlandse verkopen. De beurs was redelijk prijshoudend, ondanks de lagere dollarkoers en een scherpe daling van de koersen op Wall Street gisteren.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren een vol punt daalde op 95,2, was om 13.00 uur 0,4 punt lager. “De omzetten zijn beperkt, maar het onderliggende sentiment is redelijk goed”, aldus een handelaar van Van Meer James Capel. Hij signaleerde dat sommige professionele kopers op het huidige koersenniveau actief zijn. Enkelen hebben gelimiteerde kooporders gegeven op de huidige aandelenkoersen of iets daar onder.

De actieve aandelen moesten wat terrein prijsgeven. Koninklijke Olie, dat gisteren al 2,30 gulden moest prijsgeven op 157,30, moest 1,70 gulden terug. “Er is sprake van enige verkoopdruk uit Engeland. Een groot Amerikaans effectenhuis adviseert zijn klanten Koninklijke in te ruilen voor Philips”, zei Hans de Jonge, handelaar van Barclays de Zoete Wedd.

Bij een presentatie voor analisten gisteren in Zwitserland bleek dat Koninklijke voorlopig alleen maar geld verliest aan de Hycon raffinage-installatie in Pernis. Ook de resultaten bij de chemie blijven tegenvallen en bovendien verwacht de multinational een lagere olieprijs.

Het nieuws dat de Eureka-lidstaten het eens zijn over een gezamenlijk traject voor HDTV, de nieuwe standaard voor breedbeeldtelevisie, had vanmorgen een positief effect voor de koers van Philips dat in tegenstelling tot veel andere actieve fondsen prijshoudend noteerde op 32,50 gulden.

Bij Hoogovens (slot: 63 gulden), dat 0,20 gulden lager noteerde, was wederom sprake van veel activiteit. Het gerucht gaat dat de Europese quota-regeling voor staal voor Hoogovens in positieve zin wordt aangepast.

KLM, een van de fondsen die het meest gevoelig is voor de dollarkoers, daalde onder de grens van dertig gulden. De vliegtuigmaatschappij (slot gisteren: 30,30 gulden), was veertig cent lager.

De uitgevers waren prijshoudend. Vooral Elsevier en Wolters Kluwer worden in deze slappe beurstijden gezien als bij uitstek defensieve fondsen. “Elsevier bleef bij de koerswinsten van enkele maanden terug enigszins achter, maar nu de beurs wat voortsukkelt is dit defensieve aandeel gevraagd”, aldus een handelaar. Elsevier (slot: 83,90 gulden) was dertig cent hoger. VNU en Wolters Kluwer noteerden respectievelijk onveranderd op 79,30 en 53,40 gulden. De optiebeurs begint op 25 juni met de handel in opties op aandelen VNU.

Grasso (koeltechniek) schoot vanmorgen verder omhoog. Gisteren bleek een verkoper eindelijk bereid zijn stukken af te staan, nadat enige dagen een biedkoers op het koersenbord had gestaan. Het fonds schoot 18 gulden omhoog naar 94 gulden. Vanmorgen kwam daar nog eens vier gulden bij, zodat de koers sedert gistermorgen bijna dertig procent is gestegen.

Grasso heeft 503.000 stukken uitstaan, waarvan een groot deel in vaste handen, zodat de verhandelbaarheid gering is. Gisteren gingen 10.880 stukken over in andere handen.

Newtron breidt het belang in Ordina uit tot circa 90 procent van 57 procent door uitkoop van enkele grootaandeelhouders. De koopsom wordt grotendeels voldaan in contanten en daarnaast met 350.000 aandelen Newtron Holding, overeenkomend met een prijs die enigszins ligt onder de huidige beurskoers Ordina. Vooralsnog willen Ordina en Newtron de notering van Ordina handhaven, hoewel het aantal verhandelbare aandelen nu tot een zeer laag peil terugzakt. Ordina, dat gisteren sloot op 17,80 gulden, was omstreeks het middaguur twintig cent hoger.

De sell-off van de Parretti-fondsen, waar volgens handelaren vooral veel particuliere beleggers het slachtoffer van zijn, ging vanmorgen onverminderd voort. Gisteren was Melia International de grootste daler. Vanmorgen was Chamotte Unie de grootste verliezer.

NEW YORK De koersval in Tokio veroorzaakte gisteren in Wall Street de scherpste daling sedert vijf weken. De Utility Index kelderde vijf procent, geleid door Columbia Gas dat aan de rand van een bankroet staat. Het Dow Jones gemiddelde, graadmeter voor de grote industriele fondsen, sloot 31 punten lager op 2.956, het grootste verlies sedert 14 mei.

LONDEN De winst van de pond sterling vanmorgen ten opzichte van de dollar dempte vanmorgen de koersverliezen in Londen, maar lagere futures op de index drukten de koersen in de loop van de ochtend iets verder naar beneden. De aandelenomzetten waren weer zeer laag. Het FT-100-koersgemiddelde (slot gisteren: 2.484,7) was om 12.30 uur vijf punten lager.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen gingen aanvankelijk iets hoger van start, maar moesten later iets terug bij lage omzetten. De expiratie van opties aanstaande vrijdag had een drukkend effect op de koersen.

Het Dax-30-koersgemiddelde, sloot gisteren op 1.683,03, het laagste niveau sedert eind mei en was om 12.30 uur zes punten hoger.

TOKIO De aanhoudende daling van de koersen in Tokio werd vandaag tot staan gebracht door koopjesjagers. Bovendien noteerden de yen en obligatiekoersen hoger. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 85,51 punten hoger op 24.082,26.