KNVB blijft ook na zege SVV zwijgen over testament

BREDA, 20 JUNI. Het was in de dagen van kommer en kwel dat een zieltogend SVV het uitgebluste NAC met enige welllust op de pijnbank legde. De Schiedammers gaven de Bredase eerste divisieclub, die zo wanhopig probeert hogerop te komen, gisteren in het eerste van twee promotie-degradatieduels een tuchtiging (1-4), die van Zeist tot Friesland was te horen. Nu NAC er blijkbaar niet in slaagt zich langs sportieve voor de eredivisie te klasseren, zal de KNVB bij het verscheiden van SVV moeten uitmaken wie de openvallende plaats mag innemen: NAC of Heerenveen. Sectie-voorzitter Van Rooijen weigerde gisteren vooruit te lopen op die afwikkeling van het Schiedamse testament.

Maar nog altijd leeft SVV. Ook al gaat kennelijk iedereen er vanuit dat voorzitter John van Dijk de club zaterdag na het tweede duel tegen NAC in de Kuip uit zijn lijden verlossen. De Schiedamse Voetbal Vereniging, die zich tot een financiele molensteen om de nek van geldschieter Van Dijk heeft ontwikkeld, zou dan opgaan in het grote Feyenoord. “Alles wijst in die richting”, zei SVV-trainer Dick Advocaat gisteren na afloop. Maar ook hij weet nog altijd niets zeker.

Advocaat had deze week alleen contact gehad met van Dijk om zich te vergewissen van de wedstrijdpremies: 300 gulden per punt. Dat zat wel goed, had Van Dijk hem verteld.

Vingerwriemelend, met onrustige ogen, ongemakkein het pak zittend, verzekerde Advocaat dat de overwinning op NAC voor hem “als trainer heel belangrijk” was. “We hebben op een waardige manier afscheid genomen van de eredivisie. We hebben laten zien hoeveel talent er op het veld loopt, hoe zonde het is dat we onze opbouw voortijdig moeten stoppen.” Van verwijten aan het adres van Van Dijk wilde de SVV-trainer niets horen. “Ik weet als insider wat Van Dijk voor SVV heeft gedaan. Maar Van Dijk kan SVV niet meer in zijn eerunnen. Als dat ten koste gaat van zijn eigen bedrijf met 300 man, kiest hij voor zijn bedrijf. Dat is logisch.”

Ook dat de spelers al maanden lang - “veel te lang” - in grote onzekerheid over hun toekomst verkeren, ligt niet aan Van Dijk, bezwoor Advocaat. “Daar is hij veel te goed voor. Jullie kennen hem niet. Alles wat er nu gebeurt, gaat tegen de natuur van Van Dijk in.

Ik denk dat de andere partem heel lang aan het lijntje heeft gehouden. Anders had hij al lang gezegd waar het op staat.''

Het zou John Peek, voorzitter van NAC, niets verbazen als Van Dijk zaterdag alsnog met een verrassing op de proppen komt. Misschien weigert Van Dijk om door het stof te gaan voor Feyenoord. Misschien is er te elfder ure toch nog een nieuwe sponsor gevonden. Misschien sluit SVV een combine met een gretige eerstedivisieclub. Peek: “Volgens mij is er nog helemaal niets geregeld.”

Peek gaat er vanuit dat NAC volgend seizoen opnieuw in de eerste divisie speelt. Dat gaat hem aan het hart,t NAC is “sportief en financieel klaar” voor de hoogste afdeling. Het budget van 2,8 miljoen gulden waarmee de Bredase club afgelopen seizoen heeft gewerkt, zou “iets naar boven kunnen worden bijgesteld”.

Maar veiligheidshalve zou NAC ook in de eredivisie uitgaan van een gemidddeld bezoekersaantal van 5500. Peek heeft in het betaald voetbal al genoeg “desastreuze gevolgen” gezien van clubs die zich meenden te kunnen rijk rekenen. Noodzakelijke verster(Jngen voor de eredivisie zouden door NAC Investment kunnen worden gefinancierd, een BV met een gestort kapitaal van anderhalf miljoen gulden die vorig jaar is opgezet om in spelers te “speculeren”.

NAC had het volgend Peek “verdiend te promoveren”. Drie keer heeft NAC die hoofdprijs bijna in handen gehad. Eerst liet de Bredase club zich door het gelukkiger De Graafschap in de competitie passeren.

Daarna ging NAC in de finale van de nacompetitie tegen VVV op doelsaldo neer. Peek: “Hoewel we moreel ovenaar waren. Maar wat heb je daaraan?”

Na “de kater van VVV” was er bij de spelers “iets geknapt”, wist NAC-trainer Cor Pot. Hij had het op de trainingen al de hele week gezien. Tegen SVV sjokten ze gisteren doelloos, futloos en kansloos over het veld. Maar Pot vond het “oneerlijk” om zijn ploeg op die ene wedstrijd te beoordelen en onmiddellijk af te schrijven als 'niet eredivisie-rijp'. “We hebben een fantastisch seizoen achter de rug.

We hebben alleen nog geen prijs.” Toch hoopt Pot ntijd op promotie. Hij rekent erop dat SVV afhaakt en vindt dat NAC die plaats dan kan claimen. Dat zo'n procedurele overgang weinig eervol is, zal hem “een rotzorg” zijn. “Als we maar naar de eredivisie gaan.”

    • Dick Wittenberg