Jeltsin haalt in VS flink uit naar Gorbatsjov

WASHINGTON, 20 JUNI. Bij zijn eerste bezoek aan Washington sinds zijn verkiezing tot president van de Russische Republiek heeft Boris Jeltsin flink uitgehaald naar president Gorbatsjov.

“Over het algemeen mag ik hem niet”, zei Jeltsin in een vraaggesprek voor het televisieprogramma Nightline. “Hij is inconsistent. Soms lijkt hij een tijdje krachtig, maar dan buigt hij onder druk van andere machten.”

Jeltsin wordt tijdens zijn vierdaagse bezoek met beduidend meer egards behandeld dan bij zijn eerdere reis naar Washington in september 1989.

Toen wilde president Bush de 'volksmenner' Jeltsin niet ontmoeten, nu onderscheidt de ontvangst zich nauwelijks van die van een echte regeringsleider. Ook op het punt van buitenlands prestige ontwikkelt de Russische president zich tot een geduchte rivaal van Gorbatsjov.

Thomas Foley, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, noemde Jeltsin gisteren bij zijn bezoek aan het Capitool “een indrukwekkende nieuwe persoonlijkheid in de Sovjet-politiek”. De Russische president lunchte 's middags met zeventig leden van het Congres. De Republikeinse leider Robert Dole drong daarbij aan op meer directe contacten met de Russische Republiek in plaats van de centrale overheid.

Later op de dag zei Jeltsin tijdens een toespraak voor de leden van het Centrum voor Democratie het onafhankelijkheidsstreven van de Baltische republieken te steunen. Jeltsin suggereerde verder dat, wanneer hij het voor het zeggen heeft, de hulp aan het Cuba van Fidel Castro wordt stopgezegd. Vandaag maakt de Russische president zijn opwachting in het Witte Huis.

Vlak voor zijn vertrek naar Washington heeft Jeltsin in een interview met de krant Moscow News gezegd in Washington niet te gaan bedelen om steun voor de noodlijdende Russische economie. De Sovjet-Unie moet op eigen kracht haar economische problemen oplossen, verklaarde Jeltsin - een duidelijke steek onder water in de richting van president Gorbatsjov.

Hoewel Washington niet in een staat van opwinding verkeert die te vergelijken is met de 'Gorbymania' tijdens het laatste bezoek van Gorbatsjov, lijkt de populariteit van Jeltsin in de Verenigde Staten toe te nemen. Toeristen die zijn naam scandeerden liepen Jeltsin gisteren bijna onder de voet toen hij het Lincoln-monument bezocht.

Het toeristische uitje werd een half uur handen schudden en baby's optillen. (Reuter, AP)