Jeffrey Sachs op de bres voor Moskou

WASHINGTON, 20 JUNI. De Verenigde Staten hebben een unieke kans om de Sovjet-economie uit het slop te halen. Die gelegenheid moeten zij met beide handen aangrijpen omdat zij de wereldvrede dichterbij kan brengen. Dat hebben de Amerikaanse Harvard-economen Jeffrey Sachs en Graham Allison gisteren een Senaatscommissie van het Amerikaanse Congres voorgehouden. Beiden zijn betrokken bij de opzet van het jongste hervormingsplan voor herstel van de Sovjet-economie ('Great Bargain') van de jonge Sovjet-econoom Grigori Javlinski.

Sachs beklemtoonde dat hulp aan de Sovjet-Unie op kleine schaal, zoals veel overheidsfunctionarissen in de VS willen, weinig zoden aan de dijk zal zetten. “Kleine hulp kan alleen kleine hervormingen bewerkstelligen en kleine hervormingen werken niet”.

Hij haalde fel uit naar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, die zich dinsdag tijdens zijn bezoek aan Berlijn liet ontvallen dat hulp aan Gorbatsjov ook mogelijk was zonder grote kapitaalinjecties. Volgens Sachs ondersteunt een dergelijke uitspraak op geen enkele wijze de noodzakelijke herstructurering van de Sovjet-economie en onderschat Baker de problemen in het land. (Reuter)