Jan van der Vaart 35 jaar keramiek

Van 23 juni t-m 25 augustus is in Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam een overzichtstentoonstelling van het werk van keramist Jan van der Vaart (1931) te zien.

Zijn abstrakt-geometrische vazen en schalen worden in serie vervagd zodat ze niet de door Van der Vaart verafschuwde status van 'uniek kunstobject' hebben. De ontwerpen zijn hoekig, eenvoudig en sober: veel strakke lijnen met zacht verglijdende, vaak glooiende vlakken.

Deze vormen, die vooral de multiples en het gebruiksgoed kenmerken, zijn met de hand samengesteld uit gegoten onderdelen of geheel uit klei opgebouwd; daarnaast maakt Van der Vaart keramiek in een meer rokke, complexe stijl. Een soortgelijke afwisseling typeert ook zijn kleurgebruik: overwegend zwart-wit maar ook series in fel roze, lila en blauw.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling in Rotterdam ontwierp Jan van der Vaart een waaiervormige vaas op voet die door de Tichelaars fabriek in Makkum wordt geproduceerd (in de kleuren blauw en tomaatrood) en in de museumwinkel te koop zal zijn.

Bij uitgeverij Veen-Reflex in Utrecht is een boek over het werk van Jan van der Vaart verschenen. ISBN 9063221614 49,50)

Museum Boymans-van Beuningen, Mathenesserlaan 18-20, Rotterdam.

Dinsdag t-m zaterdag 10-17u en zondag 11-17u. Inl. 010-4419400.

BOVEN Driehoekige vaas (1975), met ingezwenkte zijvlakken, gegoten Steengoed, wit glazuur. Hoogte 33 cm, breedte 21 cm (Stedelijk Museum, Amsterdam)

RECHTS Blokjesvaas (1982) Gekleurd steengoed, ongeglazuurd. Hoogte 20,3 cm, breedte 9,8 cm (B. Premsela, Amsterdam)