Hendrik Andriessen volgend jaar herdacht

ROTTERDAM, 20 JUNI. In een aantal steden in Nederland zal volgend jaar aandacht worden besteed aan het honderdste geboortejaar van de Nederlandse componist en organist Hendrik Andriessen (1892-1981).

Het eeuwfeest begint februari volgend jaar in zijn geboorteplaats Haarlem met het uitbrengen van een cd en een biografie waaraan acht musicologen en Andriessen-kenners hebben meegewerkt. Volgens directeur F. de Ruiter van de Stichting Andriessen Eeuwfeest 1992 is het de bedoeling een zo groot mogelijk deel van het werk van Andriessen (symfonische werken, kamermuziek, orgel- en koorwerken, liederen en twee opera's) te laten uitvoeren. Een deel van de uitgekozen werken worden ingepast in bestaande programmeringen. Er zal een aantal cd's van composities van Andriessen verschijnen en komt er een reizende tentoonstelling.

Andriessen, vader van de componisten Louis en Jurriaan Andriessen, was enkele jaren directeur van de Kerkmuziekschool en directeur van het Conservatorium in Utrecht, alsmede van het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. In 1954 werd hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen.

In het kader van het eeuwfeest zal in mei volgend jaar in Nijmegen een symposium worden gehouden over kerkmuziek en liturgie. Ook in mei worden er in de Utrechtse Pieterskerk vier concerten gegeven rondom Andriessen. Het Haags Gemeentemuseum en het Koninklijke Conservatorium besteden met lezingen aandacht aan Andriessen en zijn tijdgenoten.

Begin augustus heeft in Haarlem een internationaal Hendrik Andriessen orgelconcours plaats.