Europa eens over standaard nieuwe televisie

DEN HAAG, 20 JUNI. De negentien Europese landen aangesloten bij het technologieproject Eureka zullen de door Philips en Thomson ontwikkelde uitzendnorm voor toekomsttelevisie, de zogenoemde HDMAC-norm, ondersteunen.

Dat hebben de technologieministers gisteren besloten op de jaarlijkse Eureka- ministersconferentie. De verklaring van de ministers betekent dat Philips en Thomson opnieuw een barriere hebben genomen in hun strijd de MAC-norm te verheffen tot volwaardige Europese norm. Het is de eerste keer dat een grote groep Europese landen unaniem steun betuigt aan de nieuwe televisiestandaard, die vanaf 1994 de ontvangst van geavanceerdere televisiebeelden mogelijk moet maken.

Een tweede belangrijke hindernis hopen de bedrijven in de tweede helft van dit jaar te nemen. Dan moet de Europese Gemeenschap beslissen op welke manier de nieuwe norm wordt ingevoerd. De EG heeft zich al in principe uitgesproken voor de Philips-Thomson-norm.

Philips en Thomson zouden het liefst zien dat HDMAC dwingend wordt opgelegd. Sommige landen, zoals Groot-Brittannie, zien niets in die verplichting en vinden dat het nieuwe systeem zich in de markt moet bewijzen. Als er voldoende toestellen verkocht worden, zo redeneren de tegenstanders van gedwongen invoering, dan zullen programma-aanbieders en -distributeurs (satellietexploitanten) automatisch overschakelen op de nieuwe norm.

De nieuwe uitzendnorm is met geld van de Europese Gemeenschap ontwikkeld en moet het Europese antwoord worden op de Japanse variant van High Definition Television. Midden jaren '80 leek het erop dat de voorsprong van de Japanners op dit gebied zo groot was dat ze door vroegtijdige introductie hun norm aan Europa zouden kunnen opleggen.

De Verenigde Staten hebben zich nog niet aan een bepaalde norm gecommitteerd. Voor de Verenigde Staten zal een speciale uitzendnorm ontwikkeld worden, die het beste past in de Amerikaanse situatie.

De consument kan al vanaf eind dit jaar een televisietoestel kopen dat een deel van de verbeteringen van HDTV weergeeft. Deze zogenoemde D2MAC-toestellen leveren wel al een nieuw, breder beeldformaat, vergelijkbaar met bioscoopfilms, maar nog niet de verbeterde beeldkwaliteit van HDTV.

Een opsteker voor HDTV is eveneens dat de ministers hun vertrouwen hebben uitgesproken in het in moeilijkheden verkerende chip-project Jessi. Het project - naast HDTV het tweede vlaggeschip onder de Eureka-paraplu - is in de afgelopen maanden van verschillende kanten onder vuur genomen omdat het niet goed genoeg georganiseerd zou zijn en omdat energie en geld verdeeld zou worden over te veel, vaak niet vitale onderzoeken.

Jessi mag voortbestaan, maar wordt drastisch herzien. Een deel van de huidige activiteiten wordt afgestoten en de aandacht zal meer gericht worden op een paar grote, strategisch belangrijke onderzoeken.

Momenteel wordt daarbij gedacht aan chips voor High Definition Television en chips voor telecommunicatie. Philips stapte vorig jaar uit een deelproject van Jessi, het onderzoek naar een specifieke soort geheugenchips, de zogenoemde S-Rams.

De Eureka-ministers hebben tijdens hun vijfde conferentie ook de deur open gezet naar de voormalige Oostblok-landen. Er zal in eerste instantie gestreefd worden naar participatie van bedrijven en instellingen uit die landen en op termijn zullen ook de staten lid kunnen worden van de Eureka-organisatie.