Drugsbaron Escobar krijgt na aanhouding villa als cel

MEDELLIN, 20 JUNI. De machtige Colombiaanse drugshandelaar Pablo Escobar heeft zich gisteren overgegeven aan de autoriteiten. De leider van het beruchte cocane-kartel van Medellin was sinds 1984 voortvluchtig. Hij kon aangehouden worden enkele uren nadat het Colombiaanse parlement had besloten niet langer drugshandelaren uit leveren aan de Verenigde Staten, zoals in het verleden het geval is geweest. Escobar wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van duizenden Colombianen, onder meer door bomexplosies en aanslagen.

In afwachting van zijn proces verblijft 'The Godfather', 'Don Pablo', of 'De Robin Hood van Medellin', zoals enkele van zijn bijnamen luiden, in een speciaal voor hem gebouwde gevangenis. Hij heeft daar de beschikking over 150 personeelsleden, een biljartzaal, een luxueuze badkamer en kabeltelevisie. Met de bewakers is overeenkomen dat zij zich niet op het terrein van de villa zullen vertonen.

In een verklaring zei Escobar (41) dat hij bereid was “de nodige jaren door te brengen in de cel wanneer die bijdragen aan de vrede in mijn familie, de vrede in Colombia en de versterking van het respect voor de mensenrechten.”

De Colombiaanse president Cesar Gaviria heeft geruchten ontkend dat met Escobar een afspraak gemaakt zou zijn over strafvermindering. Ook sprak hij tegen dat Escobar binnen de gevangenismuren zijn werk zou kunnen voortzetten.

De VS hebben laten weten blij te zijn met Escobars aanhouding en alle vertrouwen te hebben in een deugdelijk proces tegen hem.