CPN-VCN

De CPN bestond tot haar opheffing afgelopen zaterdag niet 82, zoals Ger Verrips schrijft in zijn artikel 'Neand zonder de CPN' (NRC Handelsblad, 14 juni), maar 73 jaar. Op 17 november 1918 veranderde de SDP op een congres in de Leidse Graanbeurs haar naam in CPN, dit om haar onderscheid met de sociaal-democraten te benadrukken.

Dat had Verrips als schrijver van de CPN-geschiedenis toch moeten weten. Een tweede fout is zijn opmerking dat met de CPN de laatste radicaal linkse partij uit het politieke landschap is verdwenen. Er bestaat sinds vijf jaar een nieuwemunistische partij, het VCN-Partij van Communisten in Nederland met een eigen weekblad Manifest genaamd.

Een revolutionaire Marxistisch-Leninistische partij van kameraden die al jaren geleden de ontmanteling door niet communisten van de CPN zagen aankomen.

    • Willem Gomes