Centrum voor operaties aan hart en long

AMSTERDAM, 20 JUNI. Amsterdam krijgt het grootste centrum voor hart-long chirurgie in Nederland. Het centrum wordt een samenwerkingsproject van drie ziekenhuizen: het VU-Ziekenhuis, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Academisch Medisch Centrum.

De ziekenhuizen willen met het centrum de kwaliteit en doelmatigheid van de patientenzorg verhogen door onder meer een eenvormig medisch beleid te ontwikkelen en de relatie tussen de patient, huisarts en cardioloog te verbeteren. Het centrum moet nieuwe ontwikkelingen in de hart-long chirurgie mogelijk maken.

Tevens gaan de ziekenhuizen met de overheid en de ziektekostenverzekeraars overleggen over de omvang en de aard van de hart-long chirurgie. Samenwerking van de drie ziekenhuizen was voor staatssecretaris Simons (volksgezondheid) voorwaarde voor besprekingen over de uitbreiding van de capaciteit voor hartoperaties. Het centrum wil in 1991 1.800 operaties uitvoeren.

Behalve patienten kunnen ook studenten en onderzoekers van de twee Amsterdamse medische faculteiten in het centrum terecht. Het centrum krijgt geen eigen locatie. De behandelingen vinden plaats in de drie ziekenhuizen. Prof. L. Eijsman, sinds 1982 hartchirurg bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en vanaf 1 juli hoogleraar bij het AMC, gaat het centrum leiden.