CALIFORNISCHE MOSSELEN

Toen ik als kind enige tijd in New Brunswick aan de Canadese Oostkust woonde, at niemand mosselen.

Ze werden daar als een soort ongedierte en als absoluut ongeschikt voor consumptie beschouwd. Mijn vader profiteerde dankbaar van die omstandigheid en haalde gratis grote zakken mosselen op wanneer de vissers de kielen van hun boten schoon schraapten. Bij zo'n groot aanbod zou ik geen kind geweest zijn als ik ze had gelust. Daar is allang geleden verandering in gekomen.

Voor 4 personen:

1 kg mosselen 1-4 liter droge witte wijn 2 eetl. olie 2 theel. geraspte citroenschil 1 eetl. vers citroensap 1 teen knoflook, uit de knijper 4 eetl. versgeraspte Parmezaanse kaas 1 eetl. gehakte verse peterselie

Borstel de mosselen schoon. Giet de wijn in een grote, ondiepe magnetronschaal en dek die af. Zet de schaal 4 minuten in de magnetron op 100% (650 watt). Doe er de mosselen bij, dek de schaal weer af en zet hem circa 4 minuten in de magnetron op 100%, of tot de schelpen open gaan. Haal de mosselen meteen uit hun schelpen, breek de schelpen in tweeen en gooi een helft weg. Schik de halve schelpen naast elkaar op een passende magnetronschaal en leg er de mosselen in. Borstel elke mossel in met een mengsel van olie, citroenschil, citroensap en knoflook. Bestrooi de mosselen met de Parmezaanse kaas en peterselie.

Zet de schaal circa 1 minuut in de magnetron op 100%, of tot de kaas gesmolten is.