Amnesty: Tunesie foltert fundamentalisten

LONDEN, 20 JUNI. De Tunesische regering neemt steeds hardere maatregelen tegen de moslim-fundamentalistische oppositie, waarbij volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International foltering wordt toegepast.

Arrestanten worden wekenlang gevangen gehouden zonder dat verwanten of advocaten toegang tot hen krijgen. “Veel van deze mensen zijn gefolterd terwijl ze volledig afgesloten werden gehouden van de buitenwereld”, aldus Amnesty. Sinds president Zine Abidine Ben Ali in 1987 de macht greep zijn in Tunesie honderden moslim-fundamentalisten gearresteerd. De laatste tijd is de campagne tegen hen gentensiveerd.

Op 22 mei maakte de regering bekend dat ten minste 300 mensen, onder wie 100 militairen, waren gearresteerd op beschuldiging van betrokkenheid bij een samenzwering door de verboden fundamentalistische groepering An-Nahda om Ben Ali ten val te brengen.

Volgens Amnesty zijn veel van de folterslachtoffers aanhangers van An-Nahda, waarvan de leider, Rashid Ghannouchi, vanuit het buitenland tot geweld tegen de autoriteiten oproept. Kennelijk worden folteringen - waaronder slagen op de voetzolen, elektrische schokken en seksuele aanvallen - gebruikt om informatie los te krijgen over leden en activiteit van de groep. (Reuter, AP)