TONG DOWN UNDER

De BBC vertoonde onlangs de kook-avonturen van culinaire wildeman Keith Floyd in Australie, nog steeds 'ergens daaronder' voor vele Engelsen. De bus waar Floyd mee de bush in trok, was van bijna alle gemakken voorzien. Z'n kachel doopte hij Clive, maar waar was de magnetron? Hij had haar Mathilda of Maggie kunnen noemen en haar gebruiken voor dit Australische recept waarin zeetong een verrassende tropische transformatie ondergaat.

Voor 2 personen:

2 zeetongen, elk van circa 400 g, schoongemaakt 1 theel. gemalen koriander 1 theel. gemalen komijn 1 teen knoflook, uit de knijper 2 theel. kerriepoeder 1 eetl. olie 1 eetl. vers limoensap 1 theel. sambal oelek 1 eetl. vruchtenchutney 30 g boter 2 eetl. gehakte verse koriander, ter garnering

Maak met 2 cm tussenruimte schuine, ondiepe inkepingen aan weerskanten van de vissen. Meng de overige ingredienten, behalve de boter en de verse koriander, in een kom. Wrijf de vissen aan weerskanten met dit mengsel in elaat de kruiderij minstens een uur intrekken. Laat de boter smelten in een grote, ondiepe magnetronschaal gedurende 30 seconden op 100% (650 watt). Leg er de vissen in en borstel ze met de boter in. Dek de schaal af en zet hem circa 7 minuten in de magnetron op 100%. Garneer de vis met de verse koriander en dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean