Surinaamse justitie houdt advocaat aan

PARAMARIBO, 19 JUNI. De Surinaamse justitie heeft de advocaat August T.K.P. gearresteerd. De jurist wordt ervan verdacht steekpenningen te hebben aangenomen om een Colombiaanse drugsverdachte uit een ziekenhuis in Paramaribo te laten ontsnappen.

Hij zou ook onderwereldfiguren hebben ingeschakeld om drie mannen, die de vlucht van de drugsverdachte op touw zetten, uit te schakelen. Dit is gisteren vernomen uit nnen bij de Surinaamse justitie. T.K.P. wordt sinds vrijdag door de politie vastgehouden. De man heeft in Paramaribo een bloeiende advocatenpraktijk.

Hij zou in 1989 drie mannen een bedrag van 25.000 tot 50.000 dollar hebben toegezegd als ze erin slaagden een drugsverdachte uit het ziekenhuis te laten ontsnappen en hem naar het buitenland hielpen vluchten. De vluchtpoging lukte, maar T.K.P. kwam niet met het geld over de brug. Het etal klopte daarna regelmatig tevergeefs bij de jurist aan. T.K.P. besloot kort geleden drie andere mannen in te schakelen om het eerste drietal uit de weg te ruimen.

De zaak past in het kader van de zogeheten Tibiti-affaire, waarbij de politie in april 1988 tweehonderd kilo cocane in West-Suriname onderschepte. Een van de verdachten, die later uit het ziekenhuis ontsnapte, was de piloot van het vliegtuig waarmee de partij werd aangevoerd.

Justitie is nog bezig met de berechting van een aantal vechten, enkelen zijn al tot gevangenisstraffen veroordeeld. Onder hen bevindt zich de voormalige chef van de Surinaamse narcoticabrigade.