SHV wil beeld van Kounellis graag in Utrecht plaatsen

UTRECHT, 19 JUNI. De Utrechtse multinational SHV (Steenkolen Handels Vereniging) heeft de Grieks-Italiaanse kunstenaar Kounellis aangeboden het kunstwerk, dat de Tweede Kamer niet voor de deur van het nieuwe Kamergebouw wil hebben, alsnog uit te voeren en ergens in de stad of provincie Utrecht te plaatsen. Kounellis beraadt zich op het aanbod.

De SHV is geboeid door de keuze van materialen (het ontwerp bestaat uit een hoge gietijzeren sokkel met boven op een stalen korf met grote brokken steenkool) en de discussie over het werk. De meerderheid van de Tweede Kamer wees het 'monument voor de democratie', een geschenk van de minister van cultuur, af omdat men het niet mooi vond, zich stootte aan de 'onchristelijke' interpretatie van het beeld ('Democratie is mensenwerk') van de minister. Ook had de Kamer liever een Nederlands ontwerp gezien.

SHV wil een boek over de discussie over het beeld uitgevenP)Een woordvoerder van het concern zegt dat de bijnaam “kolenkit” die desculptuur inmiddels heeft, een rol speelt bij de belangstelling van SHV. “Ons bedrijf heeft van oorsprong immers veel met steenkolen van doen gehad.”

Via het Fentener van Vlissingen Fonds (vernoemd naar de familie die het bedrijf stichtte) is SHV al zo'n 25 jaar betrokken bij het stimuleren van het Utrechtse culturele leven.