Russen komen met verkeerde onderzeeer

DEN HELDER, 19 JUNI. 'Klaar voor onder water!' Drie zakenlieden uit Den Helder dachten het dit voorjaar aardig voor elkaar te hebben. Met een Russische onderzeeboot als trekpleister wilden ze de marinestad in het zonnetje zetten. De bestelde onderzeeer, een Foxtrot, zou worden ingericht als expositieschip met informatie over de Russische marine in het algemeen en de Foxtrot int bijzonder.

Na een verbouwing zou het gedeeltelijk als restaurant dienst doen met als specialiteit de Russische keuken. “Een Helders perestrojka-project als toeristische attractie”, heette het. Een heuse 'Botary-club' was al opgericht, de inmiddels 150 leden kregen tegen betaling van 1.000 gulden het privilege om het schip buiten de bezoektijden te reserveren voor een verjaardagsfeest of zakenlunch.

Het liep allemaal wat anders. In maart van dit jaar reisd de drie vrienden, public relations-manager A. Oostendorp, horeca-ondernemer C.

Schoemaker en D66-raadslid en uitvaartondernemer J. Dop naar Riga, waar ze de 91 meter lange onderzeeboot voor het eerst zagen. Puntgaaf en perfect onderhouden. Dat kon haast niet anders, want het oorlogsschip had anderhalf jaar daarvoor nog een militaire reis gemaakt. Er werd een contract ondertekend en 10 procent van de aankoopsom van negen ton aanbetaald.

De teleurstelling was echter groot toen de 'beste' onderzeeboot richting Den Helder werd gesleept. Het zakentrio keek raar op: niet de gekochte Foxtrot 111 uit 1965, maar een oude, uit de jaren vijftig stammende en afgedankte Zulu voer de haven binnen. Het slechte weer verhinderde een inspectie van de Helderse marine, waarna het spectaculaire gevaarte richting Terschelling ging.

Na een botsing tussen zijn sleper en de Foxtrot liggen beide nu in de haven van Delfzijl. Het einde van wat dondernemers beschouwden als 'een zichtbare internationale attractie'? Oostendorp: “We accepteren de Zulu niet en hebben onze bemiddelaar, Transworld in Rotterdam, de vrije hand gegeven een andere koper te zoeken. Het is natuurlijk gigantisch naef van de Russen.

“We begrijpen het ook niet. Want volgens de kapitein van de sleepboot is hij wel met een Foxtrot vertrokken uit Riga. Maar misschien is hij onderweg verwisseld? De onderhandelingen verliepen prima. Russen zijn gek op dollars. Maar iemand heeft ze wakker gemaakt. We maken nu pas op de plaats. We gaan vandaag of morgen nog wel een kijkje nemen aan boord van de Zulu, maar dit type is veel ouderwetser, korter en minder rond. Het leuke van de Foxtrot is dat die nu nog in gebruik is bij de Russische marine.”

Inmiddels is een advocaat ingeschakeld, omdat volgens Oostendorp sprake is van contractbreuk. Onderzocht wordt nog wat precies van de Russen kan worden geeist. “We willen in elk geval onze aan(Beting terug”, zegt Oostendorp. “We gaan wel ons best doen om alsnog een Foxtrot te krijgen. Maar ja, misschien komt die er wel nooit.”

    • Karin de Mik